Луків день 20 вересня: традиції, обереги та прикмети осіннього циклу

20 вересня в Україні відзначають Луків день — свято, що символізує завершення літніх польових робіт і нагадує про важливість цибулі в побуті та віруваннях наших предків.
Цибуля. Фото - DepositPhoto

Як повідомляє “Kreschatic“, цибуля в цей день стає не лише кулінарною складовою, але й оберегом, адже наші предки вірили у її здатність захищати оселю від хвороб та нещасть у холодний період.

Традиційно вважалося, що чим більше страв з цибулею буде на столі цього дня, тим більше удачі отримає родина в наступному році. Особливе значення надавалося тому, хто останнім заходив до дому: якщо це був чоловік, вважалося, що сім’ю чекає міцне здоров’я.

Втім, народні традиції цього дня також передбачали певні заборони. Не рекомендувалося укладати шлюби чи дарувати дівчаткам ляльки, щоб не накликати на них негаразди. Брати в борг гроші або хліб також вважалося поганою ознакою, оскільки це могло призвести до фінансових труднощів. Люди остерігалися говорити про померлих та уникали хизування своїми досягненнями.

Зі святом пов’язано й чимало прикмет щодо погоди: вітер з півночі обіцяв швидке похолодання, а з півдня – тепло. Західний вітер передвіщав дощі, тоді як східний — ясну й суху погоду. Особливою ознакою суворої зими вважалася велика кількість лушпиння на цибулі. Луків день нагадує про тісний зв’язок українського народу з природою і його прагнення вберегти себе від негараздів, спираючись на вікові традиції та прикмети.

Нагадаємо, раніше ми писали про День ангела для Давида, Ігоря, Костянтина та інших.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *