Війна в Україні: головні новини станом на 943 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський прибув до США у неділю з важливим візитом, під час якого він представить план завершення війни з Росією
Зеленський прибув до США з важливим візитом для підтримки України. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє “Kreschatic“, український лідер планує представити свій «план перемоги» президенту США Джо Байдену, а також кандидатам на посаду президента – Камалі Харріс та Дональду Трампу. Окрім цього, Зеленський візьме участь у засіданнях Генеральної асамблеї ООН. Окрім цього, українська влада протягом кількох тижнів просила Захід дозволити використовувати далекобійну зброю для ударів по об’єктах на території Росії, однак поки що безрезультатно.

Президент Зеленський закликав своїх партнерів допомогти досягти «спільної перемоги заради справедливого миру», про що він заявив у своєму нічному відеозверненні. «Ця осінь визначить майбутнє цієї війни», — сказав Зеленський, виступаючи з літака. За повідомленнями українських ЗМІ, президент вже прибув до Нью-Йорка. Пізніше цього тижня він також відвідає Вашингтон.

Свій візит Зеленський розпочав із відвідин заводу боєприпасів у Пенсильванії, де виготовляють одні з найнеобхідніших для України артилерійських боєприпасів. Представник Демократичної партії Метт Картрайт, який супроводжував Зеленського на військовому заводі в Скрантоні, зазначив, що послання президента було простим: «Дякуємо. І нам потрібно більше». Завод у Скрантоні є одним із небагатьох у США, який виготовляє 155-мм артилерійські снаряди, і за останній рік значно збільшив виробництво. Україна вже отримала понад 3 мільйони таких снарядів від США.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі повідомив, що ведуться тонкі перемовини з Білим домом щодо дозволу на використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по території Росії. Він наголосив, що це час для «мужності й терпіння». Заклик до Байдена надійшов через тиждень після того, як Леммі разом із прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером відвідали президента США у Білому домі, однак не змогли вирішити це питання. Під час конференції Лейбористської партії в Ліверпулі у неділю Леммі зазначив, що зараз критичний момент для підтримки України.

Тим часом у Великій Британії були зареєстровані фейкові новинні сайти, які видають себе за надійні британські ЗМІ, але поширюють дезінформацію про західні компанії, які працюють в Україні. Підозрюють, що це операція російської пропаганди. Депутати закликали внести зміни до законодавства, щоб зобов’язати сайти, зареєстровані у Великій Британії, розкривати своїх власників, як це робиться в ЄС. Однією з компаній, яка постраждала від таких сайтів, є американська фірма Sarn, що працює в енергетичному та військовому секторах України. На сайтах було поширено неправдиві звинувачення проти компанії, включаючи контрабанду зброї та шахрайство.

В результаті російських авіаударів по Запоріжжю в неділю ввечері постраждали щонайменше 13 мирних жителів, серед яких 15-річний хлопець. Рятувальники евакуювали мешканців із кількох пошкоджених багатоповерхівок, повідомило Міністерство внутрішніх справ України у Telegram. За попередньою інформацією, Росія використала авіабомби КАБ для удару по Запоріжжю.

У Харкові Росія завдала нових ударів по житлових будинках, в результаті чого було поранено щонайменше 21 людину під час другого поспіль нічного нападу. Бомби впали в суботу вночі на район Шевченківський, який знаходиться на півночі від центру Харкова, повідомив місцевий губернатор Олег Синєгубов.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 940 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version