Війна в Україні: головні новини станом на 945 день повномасштабного російського вторгнення

Експрезидент США Дональд Трамп може не зустрітися з українським президентом Володимиром Зеленським під час його візиту до США
Юрій Федоров 189 Коментувати
Президент України Володимир Зеленський бере участь у засіданні Ради безпеки ООН щодо України на полях 79-ї Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Фото - Reuters

Представник кампанії Трампа повідомив, що така зустріч не запланована, хоча раніше українська сторона заявляла про наміри організувати зустріч.

Як повідомляє “Kreschatic“, у своїй промові в штаті Джорджія Трамп заявив, що США повинні “вийти з війни в Україні”, та звинуватив Джо Байдена і Камалу Гарріс у відсутності чіткого плану щодо завершення конфлікту. “Байден і Камала втягнули нас у цю війну, і тепер вони не знають, як її завершити”, – наголосив Трамп. Хоча американські війська не беруть участь у бойових діях в Україні, США надають значну військову та гуманітарну допомогу. Трамп також підкреслив, що Росія історично ніколи не програвала війни, згадавши про перемоги Москви над Наполеоном і Гітлером.

Президент США Джо Байден, виступаючи на Генеральній асамблеї ООН, заявив, що вторгнення Росії в Україну провалилося, і закликав міжнародне співтовариство продовжувати підтримку Києва до досягнення перемоги. “Путінська війна провалилася у своїй основній меті — знищити Україну, але Україна досі залишається вільною”, – зазначив Байден. Він також підкреслив, що війна зміцнила НАТО, до складу якого приєдналися Фінляндія та Швеція.

Пентагон готується оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму $375 млн, до якого увійдуть ракети, артилерія та бронетехніка. Цей пакет стане одним із найбільших за останній час і дозволить швидко доставити зброю зі складів Міноборони США. Загалом Сполучені Штати надали Україні понад $56,2 млрд на військову допомогу з початку вторгнення Росії.

Тим часом у Конгресі США тривають суперечки щодо продовження фінансування військової допомоги Україні. Якщо не буде ухвалено відповідного рішення, то майже $6 млрд допомоги можуть бути втрачені. Однак у Держдепі запевнили, що знайдуть спосіб використати залишки фінансування до кінця терміну президентства Байдена.

Президент Зеленський виступив на засіданні Ради безпеки ООН, закликавши світову спільноту змусити Росію до миру. Він звинуватив Москву у скоєнні міжнародних злочинів, зокрема у нападі на цивільну інфраструктуру України, і заявив, що має докази того, що Путін планує атаки на українські атомні електростанції.

Зеленський також зазначив, що його “план перемоги” не передбачає переговорів із Росією, а спрямований на дипломатичне завершення конфлікту. Однією зі складових цього плану є запрошення України до НАТО, подробиці якого Зеленський планує обговорити з Байденом під час свого візиту до США.

Бразильський президент Луїс Інасіу Лула да Сілва підтримав ідею переговорів між Росією та Україною, однак цей план був рішуче відхилений Зеленським, який вважає його “деструктивним”. Український лідер наполягає, що тільки його ініціатива є реальною основою для миру.

На полі бою тривають жорстокі удари Росії по мирному населенню України. Унаслідок ракетного обстрілу в Харкові, який знаходиться лише за 30 км від кордону з Росією, загинули три цивільні особи та понад 30 отримали поранення. Метою ударів стали житлові будинки, стадіон та пекарня.

Водночас у Росії Держдума ухвалила законопроєкт, який дозволяє обвинуваченим у суді приєднуватися до армії, що може стати новим інструментом для поповнення армійських лав у війні проти України.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 943 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *