Як глікемічний індекс впливає на ваше здоров’я: що варто знати

Збалансоване харчування з низьким глікемічним індексом може допомогти не тільки запобігти багатьом захворюванням, але й підтримувати енергію та витривалість на високому рівні.
Їжа. Фото - Nonna

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Eatthis 

Глікемічний індекс (ГІ) є важливим показником, що визначає, як швидко певна їжа підвищує рівень цукру в крові. Знання ГІ продуктів допомагає уникнути розвитку багатьох хронічних захворювань, таких як ожиріння та діабет.

Після кількох десятиліть популяризації низькожирових дієт, все більше фахівців звертають увагу на важливість контролю за споживанням вуглеводів. Недавні дослідження довели, що надмірне споживання рафінованих вуглеводів значно підвищує ризик розвитку серцево-судинних хвороб, діабету та навіть деяких видів раку. Враховуючи це, слід звертати увагу на продукти з низьким глікемічним індексом, які меншою мірою впливають на рівень цукру в крові.

Чому важливо контролювати глікемічний індекс?

Глікемічний індекс визначає, як швидко після вживання їжі підвищується рівень глюкози в крові. Продукти з високим ГІ швидко підвищують рівень цукру, що призводить до різкого викиду інсуліну. Це може сприяти розвитку гіперинсулінемії — стану, при якому інсулін в крові залишається підвищеним через часте споживання продуктів з високим ГІ.

Цей процес сприяє розвитку ожиріння, хвороб серця, діабету та інших захворювань, пов’язаних з метаболізмом. Продукти з низьким ГІ, навпаки, поступово підвищують рівень цукру в крові, що сприяє стабільному енергетичному балансу і зменшує навантаження на підшлункову залозу. Важливо пам’ятати, що для здоров’я необхідно знижувати споживання продуктів з високим ГІ, таких як білий хліб, солодощі, картопля та деякі види випічки.

Як вибирати правильні продукти?

Для досягнення оптимального здоров’я варто звертати увагу на продукти з низьким глікемічним індексом. Це не тільки допомагає контролювати рівень цукру в крові, а й підтримує нормальний рівень інсуліну, запобігаючи розвитку хвороб. Важливими складовими здорової дієти є овочі, м’ясо, риба, горіхи та насіння, які мають низький ГІ.

Замість того, щоб зупинятися на оброблених або рафінованих продуктах, таких як білий рис, хліб чи солодкі напої, краще включати в раціон натуральні продукти, що сприяють збереженню стабільного рівня глюкози в організмі. Наприклад, бобові, овочі та більшість фруктів мають низький ГІ і є корисними для здоров’я.

Нагадаємо, раніше ми писали про чотири тести сили стоячи, які допоможуть зберегти рухливість після 45.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *