Війна в Україні: головні новини станом на 818 день повномасштабного російського вторгнення

Збройні сили сусідніх країн НАТО можуть перехоплювати російські ракети над територією України, заявив Володимир Зеленський
Зеленський просить НАТО збивати російські ракети в нашому небі. Фото - Reuters

Президент України заявив Reuters: «Росіяни використовують 300 літаків на території України. Нам потрібно мінімум 120-130 літаків, щоб протистояти в небі», – сказав він. Україна чекає на поставку винищувачів F-16. Зеленський вважає, що якщо країни не зможуть поставити літаки відразу, вони все одно можуть збивати російські ракети.

Як повідомляє «Kreschatic» президент України також заявив, що Київ веде переговори з міжнародними партнерами про те, щоб їхньою зброєю завдати ударів по російській військовій техніці на кордоні та далі всередині Росії. “Поки нічого позитивного”, – сказав він. Зеленський знову наголосив, що не порушував домовленостей із союзниками про невикористання їх зброї всередині Росії. «Ми не можемо поставити під загрозу весь обсяг зброї».

Союзники України повинні зняти такі обмеження, заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс. «З самого початку ми робили помилку, обмежуючи українців, тому що це можна розглядати як ескалацію», – сказав він, додавши, що серед прихильників України «переважає страх перед Росією… українцям має бути дозволено використовувати надане їм обладнання. щоб вони могли досягти стратегічних цілей. Вони повинні мати можливість завдавати ударів по російській території, лініях постачання та військовим підрозділам, які готуються напасти на Україну. Лише одній стороні нав’язані правила», – сказав він. «Ми повинні відмовитися від цих правил, які ми створили».

Західні військові інструктори повинні повернутися в Україну, щоб прискорити підготовку нових сил, сказав Ландсбергіс. «Литва готова знову приєднатися до коаліції на чолі з Францією, наприклад, для навчання українських військових в Україні». У розмові з французькими ЗМІ він також припустив, що «французи дійсно могли б зайняти лідерську позицію, розгорнувши елементи протиповітряної оборони в країнах Балтії, а потім переконавши інших союзників керувати там ротаціями».

Ландсбергіс сказав, що він виступає проти ідеї попросити Пекін тиснути на Москву, щоб вона припинила війну, заявивши, що це ризикує створити залежність від Китаю. «Безкоштовного обіду не буває, Китай завжди вимагатиме ціну», — сказав він. «Звертаючись до Китаю з проханням вирішити конфлікт в Україні, ми віддаємо ключі до нашої безпеки в їхні руки, не вирішуючи ситуацію самі».

Зеленський назвав ситуацію на полі бою «однією з найскладніших» з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. «На Донбасі йде дуже потужна хвиля [боїв]… Курахове, Покровськ, Часів Яр». Водночас він додав, що ситуація на північ від Харкова зараз «під контролем».

Колона з 20 автомобілів із лондонської програми утилізації в зоні наднизьких викидів (Ulez) прибула в Україну на вихідних, повідомила благодійна організація. Британсько-українська допомога (BUAID) повідомила, що транспортні засоби будуть використовуватися в гуманітарних і медичних цілях. Понад 100 транспортних засобів було передано в Україну через програму Ulez після того, як це було дозволено з 15 березня, і наразі близько половини прибуло. У BUAID повідомили, що в дорозі знаходяться ще 13 транспортних засобів.

війна в Україні
Автомобілі, подаровані Україні за схемою утилізації Ulez. Фото – TFL

Міністр фінансів США Джанет Єллен у вівторок закликатиме Європу та США разом протистояти російській агресії, зокрема знайти спосіб використати заморожені російські суверенні активи для допомоги Україні.

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців попереджає, що гуманітарна допомога Україні скорочується, хоча вона потребує більше. Кароліна Ліндхольм Біллінг, представник організації в Україні, заявила, що чотири мільйони переміщених осіб включають «деяких дуже, дуже вразливих людей». Гуманітарний план ООН для України на 2024 рік становить 3,1 мільярда доларів США цього року, включаючи 599 мільйонів доларів для УВКБ ООН. Але як глобальний план реагування, так і заклик УВКБ ООН були профінансовані лише приблизно на 15% у першому кварталі року – тоді як те саме фінансування досягло приблизно 30% протягом того самого періоду минулого року, сказав Ліндхольм Біллінг.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 817 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *