Країни НАТО найближчим часом об`єднають свої зусилля задля розмінування Чорного моря

За даними трьох офіційних осіб, які були ознайомлені з ходом переговорів, Туреччина, Румунія та Болгарія активно обговорюють можливість створення спільних сил для розмінування своїх водних територій внаслідок війни Росії проти України.
Три члени НАТО об`єднають свої зусилля задля розмінування Чорного моря. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, представники трьох членів НАТО знаходяться на етапі узгодження деталей цієї спільної ініціативи і можуть сформувати спеціальний загін вже протягом наступного місяця. Про це повідомили дві особи, які бажають залишити свої імена в анонімності, оскільки переговори велись конфіденційно.

Ситуація на кордонах НАТО ускладнюється через загострення конфлікту Росії та України. З течією часу до їхніх вод можуть потрапити не тільки військові безпілотники, але й міни, і це вимагає від альянсу реагувати збалансовано, щоб уникнути ескалації конфлікту.

Хоча ця ініціатива не є частиною загальної операції НАТО, створення спільних сил для розмінування моря буде першим великим спільним кроком союзників у Чорному морі з метою захисту своїх водних територій від можливих загроз. Це стає актуальним на тлі росту провокаційної діяльності Росії у регіоні та інцидентів, які можуть здатися випадковими на перший погляд.

розмінування
Приклади інцидентів біля чорноморських кордонів альянсу. Інфографіка – Bloomberg

Варто відзначити, що новостворені сили будуть виключно мирними та не передбачатимуть виведення нових військових кораблів НАТО у водах Чорного моря. За словами одного з чиновників, однією з цілей цієї місії є демонстрація можливості трьох країн вирішити подібні питання самостійно.

Наразі офіційна Анкара відмовилась від коментарів, а міністерства оборони Румунії та Болгарії не надали відповіді на запити щодо цієї ініціативи.

З початку конфлікту в Україні, члени НАТО збільшили свою розвідувальну та спостережну діяльність в регіоні, але це буде першою масштабною морською операцією.

Війна, розв`язана Росією проти України, також загрожує транспортуванню сировини через Чорне море. Обидві країни є великими виробниками зерна, хоча Росія намагалася знищити український експорт, тоді як значна частка російської нафти проходить через морські шляхи. Також понад два місяці цього року Росія перешкоджала комерційним перевезенням, оголосивши військові навчання, які зробили частини болгарської та турецької виключних економічних зон небезпечними для судноплавства.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Турецьке вантажне судно підірвалось на міні в Чорному морі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *