Білий Дім підтвердив, що Північна Корея надала Росії зброю

Зображення американської розвідки показують, як вона стверджує, до 1000 контейнерів із північнокорейськими боєприпасами та іншою військовою технікою, надісланою для допомоги Москві у війні в Україні
Кім Чен Ин і Володимир Путін під час зустрічі минулого місяця на космодромі «Східний» на далекому сході Росії, Амурська область. Фото - прес-служба Кремля

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Washington Post, речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що «за останні тижні» було поставлено близько 1000 контейнерів з «обладнанням і боєприпасами». Білий дім оприлюднив знімки, на яких видно приблизно 300 контейнерів, зібраних у Наджині, Північна Корея, і доставлених морем і залізницею на склад боєприпасів на південному заході Росії поблизу Тихорецька, приблизно в 300 кілометрах від українського кордону.

Кірбі також сказав, що «ми вже спостерігали, як російські кораблі розвантажують контейнери», які «можуть становити початкову доставку зброї з Росії» до Північної Кореї.

Він не уточнив тип зброї, яку, як вважають, транспортує одна зі сторін. Адміністрація раніше заявляла, що Росія шукає у світі додаткові боєприпаси, оскільки у війні в Україні витратили сотні тисяч артилерійських снарядів.

За словами Кірбі, розвідка США оцінила, що зброя, яку Пхеньян шукає у Росії, включає «винищувачі, ракети «земля-повітря», бронетехніку» та «обладнання для виробництва балістичних ракет».

Він сказав, що Сполучені Штати «продовжать викривати» такі передачі і «не дозволять КНДР таємно допомагати російській військовій машині, і світ повинен знати про підтримку, яку Росія може надати КНДР у відповідь».

поставки зброї з Кореї
Графіка, що показує шляхи поставок північнокорейських боєприпасів до Росії. Фото – whitehouse.gov

Про передбачувані поставки стало відомо менше ніж через місяць після того, як північнокорейський лідер Кім Чен Ин зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним на Далекому Сході Росії та пообіцяв «повну та беззастережну підтримку» безпеки та оборони Росії з боку Пхеньяна. Шестиденний візит став найтривалішим для Кіма за межами країни з моменту його приходу до влади в 2011 році.

Під час поїздки Кім відвідав ряд російських військово-технічних об’єктів і зустрівся з високопоставленими військовими.

З перших днів війни в Україні адміністрація Байдена висловлювала підозри, що Північна Корея постачає зброю Росії. Звинувачення посилилися, коли минулого року стало ясно, що у Москви вичерпуються сучасні озброєння та вона витрачає величезну кількість снарядів у війні, яка стала переважно артилерійською. Сполучені Штати та їх союзники та партнери так само шукали у світі додаткові боєприпаси для України, включаючи 155-міліметрові снаряди, які використовуються в наданих США гаубицях, і снаряди іншого калібру для артилерії радянських часів, які все ще використовуються в Україні.

Сполучені Штати також засудили Іран за надання Москві безпілотників, назвавши Тегеран і Пхеньян режимами-ізгоями, до яких Росія звернулася, оскільки більшість світу засудила її вторгнення в Україну.

У липні міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав Пхеньян для, як заявила адміністрація Білого Дому, пошуків додаткових боєприпасів.

На початку вересня на тлі непідтверджених повідомлень про очікувану поїздку Кіма Джейк Салліван, радник президента Байдена з національної безпеки, заявив журналістам, що Північна Корея «заплатить ціну» в міжнародному співтоваристві, якщо вона укладе угоду про озброєння з Росією. Салліван не уточнив, які кроки може вжити адміністрація, якщо Північна Корея піде на угоду про зброю.

Кірбі зазначив, що такі поставки «прямо порушують» резолюції Ради Безпеки ООН, які забороняють Північній Кореї експортувати чи імпортувати зброю. Сполучені Штати вже запровадили санкції проти осіб, які сприяють угодам з Росією щодо продажу зброї. За словами Кірбі, він «забезпечить дотримання тих, де це необхідно, і запровадить нові санкції проти тих, хто прагне дозволити» Росії продовжувати війну з Україною.

В оновленому описі ситуації на полі бою в Україні Кірбі сказав, що Росія поновила наступ у східній частині України, очевидно, «використовуючи тактику людської хвилі», в якій «маси погано навчених військ без належного обладнання» кидаються в бій.

Будь-який прогрес, якого досягла Росія, був «дуже, дуже мізерним і коротким», сказав він, але це «протверезне нагадування про те, що Росія не готова здаватися», і про «вирішальне» значення того, щоб Конгрес схвалив нове фінансування для України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що британські гаубиці «мовчать» на фронті в Україні через катастрофічну нестачу снарядів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *