Вихід з договору не означає проведення ядерних випробувань – представник МЗС Росії

Запланована відмова Росії від ратифікації глобального договору про заборону ядерних випробувань не означає, що вона має намір провести такі випробування
В Росії заявили, що відмова від договору не означає планів ядерних випробувань. Фото - dailylviv.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, про це російським ЗМІ заявив начальник департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ Володимир Єрмаков.

Росія ратифікувала Договір про всеосяжну заборону випробувань (ДВЗЯВ) у 2000 році, але нижня палата парламенту, Державна дума, має проголосувати у вівторок за законопроект про скасування цього кроку.

Дума діє за сигналом президента Володимира Путіна, який раніше цього місяця заявив, що позиція Росії щодо договору має «відображати» позицію Сполучених Штатів. Вашингтон підписав, але так і не ратифікував договір.

Відкликання ратифікації ні в якому разі не підриває наш конструктивний підхід до ДВЗЯВ і не означає, що наша країна має намір відновити ядерні випробування

– заявив Єрмаков.

Він також сказав, що Росія буде дотримуватися мораторію на випробування, який вона оголосила в 1992 році. Він сказав, що позиція Росії була викладена Путіним у лютому, коли він сказав, що Росія проведе випробування, лише якщо Сполучені Штати зроблять це раніше.

Жодна країна, крім Північної Кореї, не проводила випробування ядерної зброї в цьому столітті. На тлі війни в Україні аналітики з питань безпеки кажуть, що відновлення випробувань зараз ще більше загострить напруженість.

Раніше цього місяця Путін заявив, що не готовий сказати, чи потрібні ядерні випробування чи ні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Держдумі підтвердили можливість ядерних випробувань  

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *