Штучний інтелект несе «катастрофічні» ризики для людства: Китай, США і країни ЄС оприлюднили спільну декларацію

Китай, США та ЄС підписали декларацію Ріші Сунака, яка попереджає про ризики «катастрофічної шкоди» від штучного інтелекту
Катерина Ткач 653 Коментувати
Учасники саміту в Блетчлі-Парку висловили занепокоєння щодо ризиків, пов’язаних з ШІ в кібербезпеці та біотехнологіях. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Telegraph, двадцять сім країн — усі ті, хто відвідав саміт прем’єр-міністра Великої Британії з питань штучного інтелекту — а також ЄС долучилися до «декларації Блетчлі» — угоди про спільну роботу над усуненням ризиків, пов’язаних із штучним інтелектом.

В декларації, зокрема, зазначається:

Ми особливо стурбовані такими ризиками в таких сферах, як кібербезпека та біотехнології, а також там, де передові системи ШІ можуть посилити такі ризики, як дезінформація.

Існує потенціал для серйозної, навіть катастрофічної, шкоди, навмисної чи ненавмисної, що випливає з найважливіших можливостей цих моделей ШІ.

Враховуючи швидкі та невизначені темпи змін штучного інтелекту та в контексті прискорення інвестицій у технології, ми стверджуємо, що поглиблення нашого розуміння цих потенційних ризиків і дій щодо їх усунення є особливо актуальним.

Кілька посилань на Організацію Об’єднаних Націй було видалено з проекту декларації, поширеного минулого тижня, натомість посилаючись на «міжнародні форуми». Це відбувається на тлі суперечок щодо коментарів генерального секретаря Антоніу Гутерріша в Ізраїлі.

Зокрема Гутерріш сказав, що напади ХАМАС минулого місяця не «відбулися у вакуумі», що викликало бурхливу відповідь Єрусалиму. Генсек ООН також закликав до припинення вогню.

Ця заява зменшує деякі з найбільш тривожних формулювань, які містилися в попередніх проектах. Він не містить заяви про те, що системи штучного інтелекту можуть «збільшити свій власний вплив і зменшити контроль людини», що було в попередній копії, але вважалося, що його, ймовірно, буде видалено.

Звертаючись до присутніх у середу вранці, Мішель Донелан, секретар із технологій, сказала, що штучний інтелект може «допомогти нашим вченим розкрити нові сміливі відкриття», але пов’язаний із ризиками, які можуть «ще більше сконцентрувати непідзвітну владу в руках небагатьох» або «загрожувати національній безпеці».

Пані Донелан назвала декларацію Блетчлі «визначним досягненням», яке «закладає основу для сьогоднішніх [у середу] дискусій».

Вона сказала:

Це підтверджує необхідність вирішення цих ризиків, оскільки це є єдиним способом безпечно розблокувати надзвичайні можливості.

Делегат Китаю на саміті безпеки ШІ Ву Чжаохуей розділив сцену з Джиною Раймондо, міністром торгівлі США, на заході та закликав країни «забезпечити, щоб ШІ завжди залишався під контролем людини».

На тлі суперечок щодо рішення запросити офіційних представників Пекіна на міжнародну зустріч, пан Ву сказав, що ШІ має поважати «права та інтереси людства» та «міжнародні закони».

Пан Сунак сказав, що ця угода є «знаковим досягненням, яке свідчить про те, що найбільші держави світу зі штучним інтелектом погоджуються з нагальністю розуміння ризиків штучного інтелекту, допомагаючи забезпечити довгострокове майбутнє наших дітей і онуків».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що китайські виробники ліків знищують рідких тварин, та використовують їх як інгредієнти своєї продукції

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *