Війна в Ізраїлі: відкриття КПП на кордоні з Єгиптом, чергова стурбованість ООН, заява Папи Римського

Масштаби трагедії в Газі є «безпрецедентними», заявив генеральний комісар головного агентства ООН у Палестині після відвідин території вперше з 7 жовтня
Катерина Ткач 683 Коментувати
КПП Рафах відкривається, щоб випустити поранених палестинців та деяких іноземних громадян, ООН вважає масштаб трагедії в Газі «безпрецедентним». Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Філіп Лаццаріні з БАПОР описав свій візит до сектора Газа як «один із найсумніших днів у моїй гуманітарній роботі» і закликав відправити «значущу» гуманітарну допомогу, щоб запобігти загибелі людей у Газі.

Прикордонний пункт Рафах між сектором Газа та Єгиптом відкрився вперше в середу після більш ніж трьох тижнів жорстокого конфлікту, щоб дозволити евакуацію десятків поранених палестинців, які потребують лікування, і сотень власників іноземних паспортів. До вечора середи щонайменше 335 громадян із подвійним громадянством і 76 важко поранених і хворих людей перетнули кордон, очікується, що за ними піде ще більше.

Ізраїльські сили продовжували бомбити палестинську територію з суші, моря та повітря, продовжуючи свій наступ. Ще один вибух сколихнув Джабалію, найбільший табір біженців у секторі Газа, у середу, через день після того, як представники охорони здоров’я Палестини заявили, що в результаті ізраїльського авіаудару там загинули близько 50 людей і 150 були поранені. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що знищила Мухаммеда Асара, командувача протитанковою ракетною системою ХАМАС, під час авіаудару в середу.

П’ятнадцять ізраїльських солдатів були вбиті під час запеклих боїв у Газі в серії інцидентів, які підкреслили зростаючі виклики, з якими стикається ЦАХАЛ у їхніх спробах просуватися далі в забудовані райони Гази. Найбільші втрати сталися у вівторок близько полудня від удару протитанковою керованою ракетою по бронетранспортеру «Hummer», яка вбила 11 солдатів і ще кількох поранила.

Управління ООН з прав людини заявило, що авіаудар Ізраїлю по табору біженців Джабалія у вівторок може бути визнаний військовим злочином. Агентство заявило, що має «серйозне занепокоєння», враховуючи «високу кількість жертв серед цивільного населення та масштаби руйнувань» після ударів.

Єдина лікарня для лікування раку в Газі припинила роботу через те, що в ній закінчилося паливо, повідомили в середу представники охорони здоров’я. Директор лікарні турецько-палестинської дружби сказав на прес-конференції: «Ми говоримо світові – не залишайте хворих на рак на вірну смерть через те, що лікарня не працює».

Високопоставлений чиновник ХАМАСу сказав, що кілька сотень ізраїльських та інших заручників, яких утримує ХАМАС у секторі Газа, піддаються такому ж ризику «смерті та знищення», як і палестинці. Це попередження було зроблено після того, як ХАМАС заявив, що семеро заручників, у тому числі троє власників іноземних паспортів, були вбиті у вівторок під час ізраїльських ударів по табору біженців Джабалія в Газі, що призвело до десятків жертв.

Кероване ХАМАС міністерство охорони здоров’я в Газі повідомило, що 8796 палестинців, включаючи 3648 дітей, були вбиті в Газі відтоді, як Ізраїль почав свою кампанію авіаударів і вторгнень. Журналісти не мали змоги незалежно перевірити дані ізраїльської чи палестинської влади. Гуманітарна служба ООН повідомила, що з 7 жовтня на окупованому Ізраїлем Західному березі річки Йордан було вбито щонайменше 123 палестинця, у тому числі 34 дитини.

Папа Римський Франциск заявив у середу, що для Ізраїлю та Палестини необхідне рішення про створення двох держав. Глава католицької церкви зазначив, що Єрусалиму необхідно надати особливий статус.

Йорданія вдкликало свого посла з Ізраїлю через війну в Газі, повідомило міністерство закордонних справ. Посол повернеться до Тель-Авіва лише в тому випадку, якщо Ізраїль припинить свою війну в Газі та покладе край «гуманітарній кризі, яку він спричинив», додали в міністерстві.

BBC оголосила, що запускає екстрену радіослужбу для Гази у відповідь на конфлікт у регіоні.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: авіаудари по табору біженців, розміщення багатонаціональних сил в Газі, заяви Катару та Ємена

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *