Війна в Ізраїлі: ЦАХАЛ заявляє про оточення міста Газа, заклики до «гуманітарної паузи», атаки Хезболли

Ізраїльські сили «завершили оточення міста Газа» і ведуть бої «на повну силою», заявив речник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Даніель Хагарі
Катерина Ткач 775 Коментувати
Ізраїльські війська пройшли через околиці міста Газа і «поглиблюють» наземний наступ усередині міста. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», начальник штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Галеві заявив, що війська оточують місто з кількох напрямків і «поглиблюють» наземний наступ усередині міста. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що ізраїльські війська пройшли через околиці міста Газа. «Ми на піку битви», — сказав він.

Міністерство охорони здоров’я Гази, кероване ХАМАСом, повідомило в четвер, що з 7 жовтня в результаті ударів Ізраїлю по Газі загинула щонайменше 9061 людина, у тому числі 3760 дітей. Нинішній конфлікт розпочався 7 жовтня, коли ХАМАС розпочав наступ на південь Ізраїлю, у результаті якого загинуло понад 1400 людей, переважно мирних жителів, і сотні інших взяли в заручники. Журналісти не мали змоги незалежно перевірити дані ізраїльської чи палестинської влади.

У США очолювана республіканцями нижня палата Конгресу схвалила пакет допомоги Ізраїлю на 14 мільярдів доларів, ігноруючи прохання президента Джо Байдена також включити більше грошей для України та інших нагальних пріоритетів. Законопроект, який перенаправляє фінансування, виділене в бюджет агентству збору податків США, майже напевно провалиться в підконтрольному демократам Сенаті, тоді як Байден також погрожував накласти на нього вето.

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликатиме уряд Ізраїлю погодитися на серію «гуманітарних пауз» у бойових діях у секторі Газа. У четвер Блінкен заявив, що домагатиметься від Ізраїлю «конкретних кроків» для «зведення до мінімуму». шкоди» цивільному населенню в Газі. Він має провести день у п’ятницю в Ізраїлі, це буде його четвертий візит з 7 жовтня.

Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) повідомило, що чотири його школи в Газі, які використовуються як укриття, були пошкоджені менш ніж за 24 години. Повідомляється, що щонайменше 20 людей загинули та ще п’ятеро отримали поранення в четвер після того, як школа, яка використовується як притулок, була пошкоджена в таборі для біженців Джабалія на півночі Гази, повідомляє агентство в останніх оновленнях. Міністерство охорони здоров’я Гази, яким керує ХАМАС, повідомило, що щонайменше 27 людей загинули в результаті вибуху біля школи ООН у таборі Джабалія в четвер.

Вісімнадцять ізраїльських солдатів було вбито під час запеклих боїв у Газі у серії інцидентів, які підкреслили зростаючі виклики, з якими стикаються ЦАХАЛ у їхніх спробах просуватися далі в забудовані райони Гази. Серед загиблих – підполковник Салман Хабака, командир ізраїльського танку, якого прославили як героя за його дії під час нападу ХАМАС на кібуц Беері.

Журналіст, який працював на телеканалі Палестинської влади, був убитий під час ізраїльського удару по сектору Газа, повідомила його мережа. Мохаммед Абу Хатаб був убитий разом з 11 членами його сім’ї в їхньому будинку, повідомило офіційне інформаційне агентство влади WAFA. За даними Комітету захисту журналістів (CPJ), він став 36-м журналістом, який загинув у конфлікті.

Ліванське шиїтське бойове угруповання Хезболла заявило, що атакувало 19 позицій в Ізраїлі в четвер увечері. Удари були завдані через кілька годин після того, як Хезболла заявила, що використала два безпілотники, начинені вибухівкою, для атаки на командну позицію ізраїльської армії в спірному районі ферм Шебаа на лівансько-ізраїльському кордоні раніше того ж дня. Це перший випадок, коли Хезболла визнала, що здійснила атаку на ізраїльські війська з використанням такого безпілотника.

Прикордонний пункт Рафах між Газою та Єгиптом відкритий другий день, щоб дозволити евакуацію деяких поранених палестинців та власників іноземних паспортів. Міністерство закордонних справ Великої Британії підтвердило, що громадяни Великої Британії змогли покинути Газу в четвер. Джо Байден заявив, що США змогли вивезти з Гази 74 особи з подвійним громадянством. Загалом 400 власників іноземних паспортів, а також 60 важко поранених палестинців повинні були перетнути кордон до кінця четверга, повідомив речник палестинської сторони переходу.

Японський військовий літак вилетів із Ізраїлю ввечері в четвер, перевозячи 46 пасажирів, у тому числі 20 громадян Японії, повідомило міністерство закордонних справ Японії. Серед пасажирів на борту також були 15 південнокорейців, четверо в’єтнамців і один тайванець, повідомило міністерство в п’ятницю.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що «майже неможливо» доставити гуманітарну допомогу жителям Гази. Директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Раян заявив, що базову безпеку персоналу наразі не можна гарантувати. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейесус заявив, що ситуацію в Газі «неможлива описати».

Група експертів Організації Об’єднаних Націй закликала до припинення вогню в Газі, попереджаючи, що «час спливає», оскільки палестинці опинилися під «серйозною загрозою геноциду». У своїй заяві вони висловили «глибоке розчарування відмовою Ізраїлю припинити плани знищення» Сектора Газа і сказали, що відчувають «поглиблення жаху» з приводу ізраїльських авіаударів по табору біженців Джабалія.

США не намагатимуться нав’язувати жодних умов щодо підтримки, яку вони надають Ізраїлю для захисту себе після нападів ХАМАС 7 жовтня, заявила віце-президент Камала Харріс у четвер. Вона відмовилася коментувати бомбардування Ізраїлем табору біженців Джабалія, додавши: «Ми не говоримо Ізраїлю, як він повинен вести цю війну».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: відкриття КПП на кордоні з Єгиптом, чергова стурбованість ООН, заява Папи Римського

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *