Пропозиція опіумного маку з Афганістану впала на 95% після заборони талібів – ООН

Виробництво маку в Афганістані, який раніше був найбільшим світовим постачальником, різко впало після того, як адміністрація Талібану заборонила його вирощування минулого року, йдеться в доповіді ООН у неділю
Катерина Ткач 648 Коментувати
Вирощування опіумного маку в Афганістані впало приблизно на 95 відсотків. Фото - unodc.org

Як повідомляє «Kreschatic», управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC) повідомило, що площі вирощування опіуму скоротилися по всій країні до 10 800 гектарів у 2023 році порівняно з 233 000 гектарами у попередньому році, скоротивши пропозицію на 95% до 333 тонн.

Це створило тиск на фермерів у зруйнованій війною країні, де більшість людей залежать від сільського господарства, а вартість експорту маку часом перевищувала вартість усіх офіційно експортованих товарів, повідомило UNODC.

Різкий спад може мати серйозні наслідки для економіки країни, де близько двох третин населення вже потребує гуманітарної допомоги, йдеться у звіті.

Протягом найближчих місяців Афганістан гостро потребуватиме значних інвестицій у стійкі засоби до існування, щоб надати афганським фермерам можливості відійти від залежності від опіуму

– сказала у заяві Гада Уалі, виконавчий директор UNODC.

Це дасть реальну можливість досягти довгострокових результатів проти незаконного ринку опіуму та шкоди, яку він завдає як на місцевому, так і на глобальному рівнях.

Величезне скорочення поставок з Афганістану, який, за оцінками, постачав близько 80% нелегального опіуму в світі, може в кінцевому підсумку призвести до падіння споживання опіуму в усьому світі, але це також загрожує ескалацією глобального використання альтернатив, таких як фентаніл або синтетичні опіоїди, відзначає UNODC.

Верховний духовний лідер Талібану заборонив вирощування наркотиків у квітні 2022 року, а міністерство внутрішніх справ заявило, що знищить усі залишки посівів. Під час свого попереднього правління Талібан у 2000 році заборонив вирощування маку, прагнучи отримати міжнародну легітимність, але, за словами експертів, зіткнувся з негативною реакцією населення.

Багато провінцій, де Талібан історично мав високий рівень підтримки, наприклад південний Гільменд, мало велику концентрацію посівів опіумного маку. UNODC повідомило, що багато фермерів перейшли на вирощування пшениці, але це приносить значно менше доходів, ніж мак.

Також раніше ми писали про те, що китайські виробники ліків знищують рідких тварин, та використовують їх як інгредієнти своєї продукції

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *