Путін незабаром оголосить про рішення йти на вибори і залишиться при владі до 2030 року – Reuters

Президент країни-агресора вирішив брати участь у березневих президентських виборах, що дозволить йому залишатися при владі принаймні до 2030 року, оскільки вважає, що повинен провести Росію через найнебезпечніший період за останні шість десятиліть
Катерина Ткач 665 Коментувати
Путін найближчим часом оголосить про те, що йде на свій п`ятий термін. Фото - прсес-служба Кремля

Про це пише Reuters, з посиланням на кілька своїх джерел, повідомляє «Kreschatic».

Путін, якому Борис Єльцин передав президентство в останній день 1999 року, вже був президентом довше, ніж будь-який інший російський правитель, починаючи з Йосипа Сталіна, перевершивши навіть 18-річний термін перебування на посаді Леоніда Брежнєва.

7 жовтня Путіну виповнився 71 рік.

Джерела, які говорили з Reuters на умовах анонімності через делікатність питання, сказали, що новини про рішення Путіна вже просочилися і що радники зараз готуються до кампанії та виборів Путіна.

Для Путіна, який, згідно з внутрішніми опитуваннями громадської думки, користується рейтингом схвалення 80% у Росії, вибори є формальністю, якщо він балотуватиметься: за підтримки держави, державних ЗМІ та майже без інакомислення основної маси, він точно переможе.

“Рішення прийнято – він буде балотуватися”, – сказало одне із джерел, яке ознайомлене з планами. Інше джерело повідомило, що відповідний натяк на це має надійти протягом кількох тижнів, підтверджуючи повідомлення газети «Коммерсант» минулого місяця.

Інше джерело, також знайоме з думкою Кремля, підтвердило, що рішення було прийнято і що радники Путіна готуються до участі Путіна. Ще три джерела повідомили, що рішення прийнято: Путін балотуватиметься.

Іноземне дипломатичне джерело, яке також побажало залишитися анонімним, повідомило Reuters, що Путін прийняв рішення нещодавно і що незабаром це буде оголошено.

Хоча багато іноземних дипломатів, шпигунів і чиновників кажуть, що очікують, що Путін залишиться при владі довічно, досі не було конкретного підтвердження його планів балотуватися на президентських виборах у березні 2024 року.

Речник Кремля Дмитро Пєсков відмовився від коментарів. У вересні Пєсков заявив, що якщо Путін вирішить балотуватися, то ніхто не зможе з ним конкурувати.

Також у Кремлі спростували повідомлення про погане самопочуття Путіна як дезінформацію, яку поширює Захід.

У той час як Путін не може зіткнутися з реальною конкуренцією на виборах, колишній шпигун КДБ стикається з найсерйознішими проблемами, з якими стикався будь-який керівник Кремля з тих пір, як Михайло Горбачов очолив Радянський Союз, що розвалювався, більше трьох десятиліть тому, пише видання.

Війна в Україні спровокувала найбільшу конфронтацію із Заходом з часів Карибської кризи 1962 року, західні санкції завдали найбільшого зовнішнього шоку російській економіці за десятиліття, і сам Путін зіткнувся з невдалим заколотом наймогутнішого найманця Росії Євгена Пригожина в червні.

Пригожин загинув в авіакатастрофі через два місяці після заколоту.

Захід вважає Путіна військовим злочинцем і диктатором, який привів Росію до захоплення землі в імперському стилі, що послабило Росію та сформувало українську державність, одночасно об’єднавши Захід і НАТО.

Однак Путін представляє війну як частину набагато ширшої боротьби зі Сполученими Штатами, які, за словами кремлівської еліти, мають на меті розколоти Росію, захопити її величезні природні ресурси, а потім повернутися до зведення рахунків з Китаєм.

Російське виробництво зброї стрімко зростає. Росія прогнозує, що її економіка вартістю 2,1 трильйона доларів цього року зростатиме швидше, ніж економіка Європейського Союзу. Ціна сирої нафти марки Urals, джерела життя російської економіки, у жовтні становила в середньому 81,52 долара за барель.

Однак для деяких росіян війна показала недоліки пострадянської Росії.

Ув’язнений російський опозиційний політик Олексій Навальний каже, що Путін завів Росію в стратегічний глухий кут і веде до краху, побудувавши крихку систему корумпованих підлабузників, яка зрештою залишить у спадок хаос, а не стабільність.

«Росія повертається в минуле», — сказав Reuters у липні Олег Орлов, один із найповажніших борців за права людини в Росії. «Ми залишили комуністичний тоталітаризм, але тепер повернулися до іншого виду тоталітаризму».

Кілька сотень тисяч російських солдатів, за різними оцінками, були вбиті або поранені за трохи більше ніж півтора роки війни, що набагато більше, ніж радянські офіційні втрати за всю війну в Афганістані 1979-1989 років.

Перед своїм заколотом Пригожин критикував путінських генералів і попереджав, що Росія може зіткнутися з революцією.

«Цей розкол може закінчитися, як і в 1917 році, революцією», — сказав Пригожин за місяць до свого бунту.

Нагадаємо, раніше ми писали про серцевий напад Путіна: як фейкова новина з анонімного Telegram-каналу стала сюжетом телевізійних новин по всьому світу

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *