Війна в Ізраїлі: удари США по Сирії, атака Хезболли з Лівану, припинення переговорів щодо звільнення заручників

ХАМАС у неділю заявив, що призупиняє переговори щодо звільнення заручників через те, що Ізраїль зруйнував лікарню Аль-Шіфа, повідомив Reuters палестинський чиновник, ознайомлений із ходом переговорів
Катерина Ткач 971 Коментувати
Ізраїльські сухопутні сили в секторі Газа під час війни проти ХАМАС. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic, три головні ізраїльські телеканали новин, не розголошуючи свої джерела, раніше повідомили про певний прогрес у досягненні угоди, яка передбачає поетапне звільнення від 50 до 100 жінок, дітей і людей похилого віку протягом трьох-п’ятиденної паузи у бойових діях.

Вісімнадцять ізраїльтян отримали поранення, один у важкому стані, після того, як підтримувана Іраном збройна організація Хезболла випустила протитанкові ракети з південного Лівану, що свідчить про те, що сутички вздовж кордону постійно посилюються.

Голова ліванської партії Хезболла заявив, що її озброєне крило застосувало нові види зброї та завдало ударів по нових цілях в Ізраїлі, і пообіцяв, що фронт проти заклятого ворога залишатиметься активним. У своєму телевізійному зверненні, у своїй другій промові з початку конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС у жовтні, Сайєд Хассан Насралла сказав, що «Хезболла» продемонструвала «кількісне покращення кількості операцій, розміру та кількості цілей, а також збільшення видів зброї».

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант попередив Хезболлу не посилювати бойові дії вздовж кордону. «Хезболла втягує Ліван у війну, яка може відбутися», — сказав Галлант військам у відео, яке транслювали ізраїльські телеканали.

Збройні сили США завдали авіаударів по двох місцях у східній Сирії, які, як вони стверджують, були пов’язані з підтримуваними Іраном угрупованнями, вразивши місце навчання та місце зберігання озброєнь. Це вже третій раз за трохи більше ніж два тижні, коли США помстилися бойовикам за те, що кількість нападів на бази США в Іраку та Сирії зростає.

Бретт Макгерк, старший радник Байдена з Близького Сходу, відвідає Ізраїль у вівторок і зустрінеться з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, а також заплановані його подальші візити до Брюсселя, Саудівської Аравії, Йорданії та Катару, повідомив Reuters офіційний представник США.

Регіональні директори ЮНІСЕФ, Фонду народонаселення ООН і Всесвітньої організації охорони здоров’я закликали до «негайних дій, щоб припинити напади на медичні заклади в Газі». Вони додали: «Напади на медичні заклади та цивільних осіб є неприйнятними та є порушенням міжнародного гуманітарного права та прав людини та конвенцій… Ніколи не можна відмовляти в праві звернутися за медичною допомогою, особливо під час кризи».

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США не вірять у наміри Ізраїлю повторно окупувати сектор Газа після його триваючої війни з ХАМАС. «Ми не так розуміємо позицію уряду Ізраїлю», — сказав Салліван, слова якого явно відрізняються від слів прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який окремо сказав CNN: «Перше, що ми… зробимо… [це] знищимо ХАМАС. Друге, що ми повинні зрозуміти, це те, що ізраїльська військова складова має бути переважаючою і всеосяжною».

Єгипетські джерела безпеки повідомили Reuters, що в неділю щонайменше семеро поранених палестинців прибули на єгипетську землю через прикордонний пункт Рафах, і що 32 єгиптянина перетнули кордон разом із 80 іноземними громадянами та утриманцями. Єгипетські джерела безпеки також повідомили інформаційному агентству, що щонайменше 80 вантажівок із гуманітарною допомогою переїхали з Єгипту до Гази до дня неділі.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: бої навколо лікарні Аль-Шіфа в центрі Гази, Нетаньяху відкидає міжнародні заклики до припинення вогню

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *