Довогоочікувана зустріч Байдена і Сі: що обговорюватимуть лідери двох супердержав

Президент США Джо Байден у середу вперше за рік зустрінеться з лідером Китаю Сі Цзіньпіном для переговорів, які можуть зменшити напругу між супердержавами в питаннях військових конфліктів, торгівлі наркотиками та штучного інтелекту
Катерина Ткач 1.1k Коментувати
Байден і Сі зустрічаються під час американсько-китайської військової, економічної напруженості. Фото - скріншот відео

Однак глибокого прогресу у врегулюванні величезних розбіжностей, що розділяють світові економічні супердержави, можливо, доведеться почекати, пише Reuters, інформує «Kreschatic».

Офіційні особи з обох боків Тихого океану поставили низькі очікування, оскільки Байден і Сі мають намір обговорити Тайвань, Південно-Китайське море, війну Ізраїлю та ХАМАС, вторгнення Росії в Україну, Північну Корею та права людини, кожну з яких сфер, де лідери поки не змогли вирішити тривалі розбіжності.

Байден і Сі прибули до Сан-Франциско у вівторок, де вони мають провести зустріч на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Лідери групи з 21 країни-члена зустрічаються на тлі економічної слабкості Китаю, тліючої територіальної ворожнечі Пекіна з сусідами та близькосхідного конфлікту, який розділяє Сполучені Штати з союзниками.

Зусилля щодо ретельної підготовки візиту Сі можуть бути перекреслені в неспокійному місті Північної Каліфорнії, незважаючи на спроби вигнати бездомних людей з вулиць. Маршрут від аеропорту до місця конференції був заповнений демонстрантами за і проти правлячої Комуністичної партії Китаю, незвичайне видовище для Сі, який востаннє відвідав Сполучені Штати в 2017 році, пише Reuters.

Байден шукав прямої дипломатії з Сі, роблячи ставку на те, що особисті стосунки, які він розвивав протягом десятка років із найвпливовішим китайським лідером з часів Мао Цзедуна, можуть врятувати двосторонні зв’язки, які дедалі більше стають ворожими.

Очікується, що Сі Цзіньпін і Байден зустрінуться далеко від місця проведення конференції у величезному маєтку за межами Сан-Франциско, ретельно обраному через його безпеку, спокій і віддаленість.

Очікується, що під час зустрічі, яка може тривати кілька годин, Байден буде тиснути на Сі, щоб той використав вплив Китаю, щоб закликати Іран не вживати провокаційних дій або заохочувати своїх довірених осіб вступати в бійку, щоб уникнути регіональної ескалації конфлікту Ізраїлю та ХАМАС, пише видання.

Очікується, що він також підніме питання про «операції впливу» Китаю на вибори за кордоном і статус громадян США, яких, на думку Вашингтона, незаконно утримують у Китаї.

Офіційні особи США очікують конкретних кроків для відновлення розмов між двома країнами на рівні персоналу з конкретних питань, від зв’язку між військовими до зменшення потоку фентанілу, управління розвитком технологій штучного інтелекту, управління торгівлею та кліматом. Багато хімікатів, які використовуються для виробництва фентанілу, походять із Китаю, кажуть офіційні особи США.

80-річний Байден очолює економіку, яка перевершила очікування та більшість багатих країн після пандемії COVID-19. Він зібрав традиційних союзників нації від Європи до Азії, щоб протистояти Росії в Україні, хоча деякі мають розбіжності щодо конфлікту Ізраїлю та ХАМАС.

Сі, на десять років молодший за Байдена, посилив контроль над політикою, державними лідерами, ЗМІ та військовими, а також змінив конституцію. Нещодавно посилення економічних проблем збило країну з траєкторії стрімкого зростання, яке тривало три десятиліття.

Урядові чиновники в усьому регіоні очікують, що Пекін перевірить Вашингтон найближчими тижнями, скориставшись передбачуваним переміщенням уваги Сполучених Штатів до України та Ізраїлю, оскільки вони переслідують свої власні амбіції в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, пише Reuters.

Очікується, що Байден повідомить Сі Цзіньпіну, що зобов’язання США в Індо-Тихоокеанському регіоні залишаються незмінними. В останні роки Китай стурбував своїх сусідів кроками в Тайванській протоці, Південно-Китайському та Східно-Китайському морях, зонах міжнародних суперечок. Байден також висловить конкретну прихильність до безпеки Філіппін, сказав один із офіційних осіб США.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Білий дім і МЗС Китаю офіційно підтвердили зустріч Джо Байдена і Сі Цзіньпіна 15 листопада

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *