Зустріч Байдена і Сі: головні результати переговорів

Катерина Ткач 644 Коментувати
"Прокидайтеся!" Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна у Штатах почалася з жарту американського президента. Фото - informator.ua

У Сан-Франциско на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) відбулися переговори президента США Джо Байдена та голови КНР Сі Цзіньпіна

Це перший візит китайського лідера до США за шість років, але лідери двох країн зустрічалися рік тому на саміті «Великої двадцятки».

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на CNN, переговори тривали близько чотирьох годин. У розмові з журналістам Байден назвав зустріч із Сі «однією з найконструктивніших і найпродуктивніших дискусій, які у нас були». Американський президент заявив, що вони «триматимуть лінії зв’язку відкритими» і Сі Цзіньпін «готовий підняти [телефонну] трубку». При цьому Байден зазначив, що, як і раніше, вважає Сі «диктатором».

BBC News пише, що США та Китай домовилися про поновлення каналів прямого зв’язку між військовими двох країн. Пекін перервав військові зв’язки з Вашингтоном у 2022 році — після того, як тодішній речник палати представників конгресу США Ненсі Пелосі відвідала Тайвань.

Ми повертаємося до прямого, відкритого, ясного спілкування

– сказав Байден за підсумками зустрічі.

Байден та Сі також домовилися про спільну боротьбу з незаконним обігом фентанілу, щоб зупинити потік опіоїдного анальгетика у США.

МЗС Китаю назвало розмову Байдена і Сі «відвертою», а також відзначило «теплий прийом» з боку американського президента. Згідно з повідомленням міністерства, Сі Цзіньпін під час переговорів з Байденом «докладно зупинився на принциповій позиції Китаю з тайванського питання», назвавши його «найважливішим і найчутливішим» у китайсько-американських відносинах. На думку китайського лідера, США мають вжити реальних дій, щоб довести, що не підтримують незалежність Тайваню, а також припинити його озброювати.

Китай здійснить возз’єднання [з Тайванем], це неможливо зупинити

– йдеться в повідомленні МЗС.

Голова КНР також зазначив, що односторонні санкції з боку США «ущемляють законні інтереси Китаю», а стримування технологічного прогресу країни — «не що інше, як спроба позбавити китайський народ права на розвиток».

За даними CNN, Сі Цзіньпін сказав Байдену, що Китай віддає перевагу «мирному возз’єднанню» з Тайванем, при цьому розповів про умови, за яких «буде застосована сила». Байден у відповідь сказав, що позиція США полягає у підтримці миру та стабільності в регіоні.

Високопоставлений американський чиновник у розмові з The Guardian зазначив, що порівняно із зустріччю рік тому, у ході нинішніх переговорів було «більше взаємних поступок».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що обговорюватимуть лідери двох супердержав

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *