Саміт АТЕС: лідери країн-членів не дійшли згоди щодо війни в України і ситуації в Газі

Після дводенного саміту форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у п'ятницю лідери Тихоокеанського регіону продемонстрували розбіжності щодо війни в Україні та Газі
Катерина Ткач 726 Коментувати
Лідери АТЕС розділилися щодо України, війни в Газі, підтримки реформи СОТ. Фото - reuters.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, протягом кількох днів зустрічей за участю міністрів і лідерів АТЕС, окремо домінував саміт у середу між президентом США Джо Байденом і президентом Китаю Сі Цзіньпіном, спрямований на охолодження напруженості між двома найбільшими економіками світу, яка викликала занепокоєння в регіоні.

21 країна-член АТЕС, організації, до якої також входять Росія та Індонезія та Малайзія з мусульманською більшістю, прибули на саміт з різними думками щодо війни Росії в Україні та війни ХАМАСу та Ізраїлю в Газі.

У заяві, опублікованій цьогорічним головою АТЕС, Сполученими Штатами, повторюється минулорічна заява лідерів АТЕС, у якій йдеться про те, що «більшість» членів АТЕС «рішуче засуджують агресію проти України».

У заяві також сказано, що лідери обмінялися думками щодо кризи в Газі, при цьому деякі заперечували проти формулювань заяви, яка охоплює економічні питання, «на тій підставі, що вони не вірять, що АТЕС є форумом для обговорення геополітичних питань», пише Reuters.

Бруней, Індонезія та Малайзія у спільній заяві відзначили, що вони підтримують послання саміту в Ер-Ріяді, який закликав до негайного припинення військових операцій у Газі, відкидаючи виправдання Ізраїлем своїх дій проти палестинців самообороною.

Три країни також закликали до «негайного, тривалого та тривалого» гуманітарного перемир’я, а також до безперешкодного забезпечення життєво необхідними товарами та послугами цивільного населення в Газі.

У спільній декларації лідери АТЕС підтвердили свою рішучість «забезпечити вільне, відкрите, справедливе, недискримінаційне, прозоре, інклюзивне та передбачуване середовище для торгівлі та інвестицій».

Незважаючи на суперечки через Україну та війни на Близькому Сході, китайсько-американські переговори принесуть деяке полегшення членам АТЕС, стурбованим погіршенням траєкторії суперництва між супердержавами, які також є найбільшими економіками світу.

Саміт Байдена і Сі приніс домовленості про відновлення зв’язку між військовими та роботу з обмеження виробництва фентанілу, продемонструвавши певний відчутний прогрес у перших за рік особистих переговорах між двома лідерами, але жодного серйозного перезавантаження їхнього стратегічного суперництва не було.

Здавалося, що Сі досяг своїх цілей, отримавши поступки США в обмін на обіцянки співпраці, пом’якшення двосторонньої напруженості, що дозволить більше зосередитися на економічному зростанні, і шанс залучити іноземних інвесторів, які все більше уникають Китаю, відзначає Reuters.

Нагадаємо, раніше ми писали про головні результати переговорів Байдена і Сі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *