Російські хакери атакували компанію, яка причетна до поставок F-16 в Україну, і погрожують витоком даних

Російська хакерська група, яка спровокувала проблеми для британської Royal Mail на початку цього року, взяла на себе відповідальність за кібератаку на інжинірингову фірму, яка допомагає з поставками винищувачів в Україну
Катерина Ткач 1k Коментувати
Злочинці погрожують опублікувати конфіденційні дані аерокосмічної компанії. Фото - detector.media

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на The Telegraph, Sabena Engineering, бельгійська компанія з аерокосмічної галузі, потрапила до списку жертв на веб-сайті групи програм-вимагачів Lockbit. Банда вже заявила про своїх жертв, включаючи Boeing і Industrial and Commercial Bank of China, найбільшого кредитора Пекіна.

Російські хакери спричинили масові затримки в роботі поштової служби Великобританії після викрадення даних Королівської пошти в лютому. Тоді машини для друку етикеток, які використовувалися для відправки посилок за кордон, інфікували зловмисним програмним забезпеченням, і банда вимагала 66 мільйонів фунтів стерлінгів, у чому було відмовлено.

Lockbit
Атака Lockbit на Royal Mail призвела до збоїв в доставці НА ПОЧАТКУ 2023 року. Фото – telegraph.co.uk

Типова кібератака Lockbit включає програмне забезпечення-вимагач, яке кодує комп’ютерні файли та видає запит на оплату в криптовалюті в обмін на передачу даних жертви.

Sabena Engineering бере участь у планах поставки винищувачів F-16 в Україну в рамках угоди за участю Бельгії, а також Нідерландів, Данії та інших союзників по НАТО, які навчатимуть пілотів керувати літаками американського виробництва. Бельгійська компанія надає технічну та інженерну підтримку.

Нідерланди та Данія планують відправити в Україну винищувачі до 2024 року, а Бельгія надасть більше винищувачів для панування в повітрі до 2025 року.

Вважається, що хакерська група Lockbit має тісні зв’язки з Росією. Її члени раніше хвалилися тим, що можуть «вільно діяти» в межах «колишніх радянських країн».

Проте хакери також продають свої інструменти як послугу іншим злочинним групам.

Часто вони не обов’язково заздалегідь знають, кого атакуватимуть їхні філії

– сказав Рейф Піллінг, експерт з кібербезпеки компанії Secureworks.

Після цього вони допомагають у «переговорах» про викуп для запобігання витоку будь-яких вкрадених даних.

Раніше в листопаді Boeing підтвердив кібератаку на свої частини та дистриб’юторський бізнес. Після атаки Lockbit почав публікацію, як він стверджував, внутрішніх файлів, викрадених у аерокосмічного гіганта.

Представник Boeing сказав:

Ми знаємо, що у зв’язку з цим інцидентом злочинний виконавець програми-вимагача оприлюднив інформацію, яку він нібито взяв із наших систем. Ми продовжуємо розслідування інциденту та залишатимемося на зв’язку з правоохоронними, регулюючими органами та потенційно постраждалими сторонами, якщо необхідно. Ми як і раніше впевнені, що цей інцидент не становить загрози для літаків або безпеки польотів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що штучний інтелект несе «катастрофічні» ризики для людства: Китай, США і країни ЄС оприлюднили спільну декларацію

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *