Війна в Ізраїлі: ООН стурбована, «символічна перемога» ЦАХАЛ, обговорення графіку військових операцій

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш посилався на рідко використовуваний пункт у статуті ООН, щоб попередити, що конфлікт «може посилити існуючі загрози міжнародному миру та безпеці»
Війська ЦАХАЛ діють у південній частині Гази 7 грудня 2023 р. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic» Гутерріш у листі до Ради Безпеки заявив, що очікує, що «громадський порядок незабаром повністю порушиться через відчайдушні умови» в Газі, оскільки територія піддається постійним бомбардуванням Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). У відповідь посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан заявив, що Гутерріш «досяг нового морального мінімуму» і знову закликав голову ООН піти у відставку.

Біньямін Нетаньяху заявив, що ізраїльські війська оточили будинок головного лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара в Газі. “Це лише питання часу, коли ми його затримаємо”, – сказав прем’єр-міністр Ізраїлю в середу. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що Сінвар, якого ізраїльські офіційні особи назвали архітектором атак 7 жовтня, ховається під землею. Високопоставлений радник Нетаньяху назвав операцію «символічної перемогою».

Ізраїльські сили та ХАМАС ведуть бої по всій довжині сектора Газа. Оскільки Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) з боями пробивається через сильно пошкоджені бомбами міські райони на півночі та півдні Гази, ХАМАС все більше покладається на саморобні бомби, щоб завдати втрат і уповільнити атаку. Осередками бойових дій протягом останніх двох днів були табір біженців Джабалія та район Шуджаія на півночі Гази, а також Хан Юніс і Бані Сухейла на півдні.

Ізраїльські війська оточили місто Хан-Юніс і тепер діють «у центрі» міста на півдні Гази, заявили в середу ЦАХАЛ. Армія оборони Ізраїлю закликала жителів Хан-Юніса покинути місто в безпечніші райони в середу вранці, зазначивши, що бомбардування Рафаха, розташованого безпосередньо на півдні єгипетського кордону, призупиниться до 14:00. Мешканці повідомили, що ЦАХАЛ розкидав у цьому районі листівки з цитатами з Корану. ООН і гуманітарні агенції кажуть, що ніде в Газі більше не безпечно.

Сполучені Штати обговорили з Ізраїлем свій графік військових операцій у Газі та «як це вписується в довгострокову стратегію вирішення цієї проблеми, яка виходить за рамки лише військових засобів», – сказав Reuters по телефону радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. «Ми говорили з ними про графіки. Я не хочу ділитися цим, тому що Ізраїль вже начебто телеграфував точне місце проведення своєї наземної операції, і я не хочу бути тим, хто телеграфує розклади».

Британський міністр оборони Грант Шаппс використає поїздку до Ізраїлю та окупованих палестинських територій, щоб сприяти швидшій доставці гуманітарної допомоги, у тому числі морем безпосередньо в сектор Газа, повідомили в четвер у його офісі. «Ми працюємо над тим, щоб знайти найкращий спосіб отримати допомогу та підтримку тим, хто її вкрай потребує, найшвидшим і найпрямішим шляхом. Це включає варіанти по суші, морю та повітрю», – сказав Шаппс.

Кабінет безпеки Ізраїлю погодився дозволити «мінімальні поставки» палива в сектор Газа, «щоб запобігти гуманітарному колапсу та спалаху хвороби» на півдні території, йдеться в заяві офісу прем’єр-міністра Ізраїлю в середу. «Мінімальні обсяги» будуть визначені військовим кабінетом, йдеться в повідомленні.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: загроза голоду в Газі, звільнені заручники вимагають відставки Нетаньяху, ЦАХАЛ вибачається

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *