Можлива військова відповідь: США заявили, що забезпечать захист судноплавства в Червоному морі

Нова міжнародна військово-морська коаліція США буде служити «шляховим патрулем» для захисту судноплавства в Червоному морі від нападів підтримуваних Іраном бойовиків-хуситів, навіть якщо вона не супроводжуватиме окремі судна, заявив речник Пентагону
Міжнародна коаліція прагне захистити життєво важливий судноплавний шлях, в той час як підтримувана Іраном група погрожує новими ударами по судноплавству. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, сили, про які було оголошено в понеділок, патрулюватимуть Червоне море та Аденську затоку, щоб убезпечити на комерційні судна та надавати їм необхідну допомогу, сказав генерал-майор Пет Райдер у телефонному інтерв’ю в п’ятницю. Він також сказав, що не хоче применшувати виклики, але вважає, що цих зусиль буде достатньо, щоб «запевнити світове судноплавство та моряків у тому, що вони можуть безпечно проходити через район Червоного моря.

Найбільші світові вантажоперевізники контейнерів і нафти оголосили, що відведуть свої судна від Червоного моря після серії атак хуситів. Угруповання пообіцяло продовжувати напади на комерційних вантажовідправників уздовж Червоного моря, яке перевозить близько 12% світової морської торгівлі, навіть після створення коаліції, і попередило, що вони будуть націлені на військові кораблі США, якщо США нанесуть військові удари по базам угруповання.

США розглядають військові дії проти хуситів, хоча все ще віддають перевагу дипломатичному рішенню, повідомляє Bloomberg. Вашингтон оголосив, що наразі заручився підтримкою 20 західних і арабських союзників для зміцнення своїх сил морської охорони.

У п’ятницю Білий дім заявив, що Іран був «глибоко залучений» у планування атак хуситів на комерційні судна в Червоному морі, посилаючись на дані розвідки, які також вказують на те, що Тегеран сприяв атакам більше, ніж було відомо раніше.

захват кораблів
Війсковий-хусит стоїть на захопленому вантажному кораблі Galaxy Leader у Червоному морі. Фото – usm.media

Повстанське угруповання, що базується в Ємені, отримало безпілотні літальні системи, зброю, фінансову підтримку та навчання від Ірану, заявила речниця Ради національної безпеки Адрієн Уотсон у заяві.

Згідно з даними відстеження суден, зібраними Bloomberg, цього тижня, кількість суден, які заходять у Червоне море, впала більш ніж на 40% порівняно з середньодобовим показником за останні три тижні.

Очікується, що буде занадто мало військових суден і занадто багато комерційних суден для індивідуального супроводу. Це означає, що все ще залишається відкритим питання, чи відправлять вантажовідправники свої судна назад через Червоне море, коли коаліція запрацює.

Деякі військові експерти висловлюють сумніви, що очолювані США сили здатні захистити кілька сотень кораблів, які зазвичай одночасно перетинають територію без превентивних дій проти хуситів.

«Тактика може змінюватися», — сказав Райдер щодо спроб охопити величезний водний простір, але він відмовився коментувати можливість ударів по цілях хуситів.

ХУсити, які викрали одне судно та намагалися захопити інші, обстрілявши ракетами ще кілька, погрожували почати топити кораблі. Вони кажуть, що націлені на судна, які прямують до Ізраїлю або пов’язані з цією країною, але транспортні компанії все більше стурбовані тим, що судна, пов’язані з будь-якою країною, стануть мішенню.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що чергова транснаціональна компанія призупиняє всі маршрути танкерів через Червоне море

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *