Війна в Ізраїлі: справа про геноцид в суді ООН, ХАМАС погодився на переговори, Іран стратив чотирьох ізраїльтян

Міністр оборони Ізраїлю заявив, що війська досягають командних центрів і складів зброї ХАМАС, а ізраїльські військові заявили, що знищили комплекс тунелів у підвалі одного з будинків лідера ХАМАС для Гази Ях'ї Сінвара в місті Газа
Ізраїльські солдати перевіряють єгипетську вантажівку, що перевозить гуманітарну допомогу для Сектора Газа. Фото - AP

Як повідомляє «Kreschatic», Південна Африка порушила справу проти Ізраїлю в Міжнародному суді ООН, звинувачуючи державу в здійсненні геноциду під час військової кампанії в Газі. Ізраїль відреагував на звинувачення «з огидою», назвавши справу Південної Африки «кривавим наклепом» і закликавши Міжнародний суд відхилити її. Вирішення будь-якої справи в Міжнародному суді, ймовірно, потребуватиме років, але Південна Африка закликала суд скликатися найближчими днями, щоб прийняти «тимчасові заходи», що закликають до припинення вогню.

Головний представник ООН з питань допомоги «рішуче засудив» повідомлення про те, що ізраїльські війська відкрили вогонь по конвою з гуманітарною допомогою в секторі Газа. Директор агентства ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) раніше в п’ятницю звинуватив Ізраїль у вогні по колоні допомоги в четвер, коли вона поверталася з півночі Гази маршрутом, визначеним ізраїльською армією. Мартін Гріффітс, координатор ООН з надання надзвичайної допомоги, заявив, що конвой був обстріляний, незважаючи на те, що він був «чітко позначений», додавши: «Напади на працівників гуманітарних організацій є незаконними».

Катарські посередники повідомили Ізраїлю, що ХАМАС «в принципі погодився» відновити переговори щодо звільнення інших заручників, утримуваних у Газі, згідно з повідомленням ізраїльської Walla News у п’ятницю. Але пізніше високопоставлений представник ХАМАСу повідомив Аль-Джазірі, що наразі не йдеться про обмін заручниками до припинення бойових дій у Газі. Крім того, делегація лідерів ХАМАС високого рівня відвідує Єгипет для переговорів, спрямованих на припинення війни в Газі.

Адміністрація Байдена знову обійшла розгляд Конгресу щодо продажу зброї Ізраїлю. Державний департамент США повідомив, що держсекретар Ентоні Блінкен повідомив Конгрес, що він прийняв друге надзвичайне рішення щодо продажу обладнання на суму 147,5 мільйона доларів, необхідного для поставки 155-мм снарядів, які Ізраїль вже придбав.

війна в Ізраїлі
Ізраїльські війська знищують десятки озброєних людей у місті Газа, руйнують терористичну інфраструктуру. Фото – Israel Defense Forces

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявив, що він «дуже стурбований» зростаючою загрозою інфекційних захворювань, з якою стикається населення Гази. Майже 180 000 людей страждали від інфекцій верхніх дихальних шляхів і близько 136 400 випадків діареї – половина серед дітей до п’яти років – були зареєстровані з середини жовтня, сказав Тедрос Адханом Гебрейесус у пості в соціальних мережах.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш «серйозно стурбований» подальшим поширенням конфлікту в Газі, який може мати «руйнівні» наслідки для всього регіону, заявив його речник. У своїй заяві в п’ятницю Гутерріш попередив про «триваючий ризик ширшої регіональної пожежі», чим довше триватиме конфлікт у Газі.

Армія оборони Ізраїлю заявила, що знайшла та знищила схованку лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара на півночі Гази. Під час розслідування війська ЦАХАЛу виявили квартиру, розташовану на околиці міста Газа, а також велику систему тунелів під нею, яка була частиною мережі, яку використовували високопоставлені члени ХАМАС, сказав речник ЦАХАЛ.

Іран оголосив, що повісив чотирьох людей, які, як він стверджує, брали участь у «диверсії» від імені Ізраїлю. Трьох чоловіків і одну жінку засудили до смертної кари за звинуваченням у «мохаребе», або «веденні війни проти Бога», і «корупції на Землі» через їхню «співпрацю з сіоністським режимом», і стратили на північному заході Ірану. провінції Західний Азербайджан.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: ХАМАС обговорить з Єгиптом припинення вогню, ізраїльська авіація нанесла удар по Сирії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *