Цей світ «не нормальний» – учасники форуму в Давосі не бачать нічого хорошого для світової економіки в 2024 році

Світ знаходить неспокійну рівновагу з більш сприятливим економічним фоном, затьмареним масою геополітичних ризиків, згідно з підсумковою дискусією Давосу 2024 року
Давос не бачить нічого нормального у світовій економіці на 2024 рік. Фото - euronews.com

Перспективи зниження інфляції та пожвавлення світової торгівлі є певним стимулом для інвесторів, незважаючи на війну та популізм, погодилися учасники форуму з головою Європейського центрального банку Крістін Лагард та колегами, коли Всесвітній економічний форум наближався до завершення, повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg.

Нормалізація – це те, що ми почали бачити

– сказала вона аудиторії в швейцарському курортному містечку, перш ніж додати важливу характеристику.

Але ми рухаємося не до нормальності.

– додала вона.

Групі з шести членів було доручено підсумувати настрої в Давосі після тижня, коли учасники, як правило, сміливо висловлювалися щодо глобальних перспектив, наголошуючи на ймовірності того, що глибокої рецесії, ймовірно, вдасться уникнути, незважаючи на безпрецедентне посилення монетарної політики, щоб взяти інфляцію під контроль.

Такий оптимізм часом підривається привидом геополітики, коли війни в Україні та на Близькому Сході, а також напруженість у Червоному морі тривають. Перемога Дональда Трампа в штаті Айова в понеділок, яка поставила його на шлях до висунення від Республіканської партії, також була сприйнята з тривогою багатьма присутніми.

Є так багато невизначеності — і, звичайно, всі вибори, які ми спостерігаємо в усьому світі, і те, що вони можуть принести.

– нарікала генеральний директор Світової організації торгівлі Нгозі Оконджо-Івеала. Вона поділяла думку Лагард про те, що світ, «можливо, рухається до нормалізації», але в той же час, звичайно, «не нормальний».

війна в україні
Фото – president.gov.ua

Перспектива другого президентства Трампа часто згадувалася під час панельної дискусії під головуванням Франсін Лакуа з Bloomberg Television. Лагард зайняла позитивну позицію, сказавши, що «найкращий захист — це напад», і наполягаючи на зміцненні Європи шляхом створення «справжнього єдиного ринку». Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер був більш обережним.

Ми занадто багато говоримо про Дональда Трампа в Європі. Виконання домашнього завдання є найкращою підготовкою до можливого другого терміну Дональда Трампа, і це включає наші можливості захищати себе.

– сказав він.

Для Девіда Рубенштейна, співзасновника та співголови Carlyle Group Inc., реальність така, що незалежно від того, хто переможе на виборах у листопаді, США зіткнуться з політичним застоєм із усіма ризиками, які тягне це за собою для решти світу.

Майже все, що казав кожен кандидат, ймовірно, буде неправдою щодо того, що станеться в майбутньому, тому що вони, ймовірно, не зможуть зробити те, що, за їхніми словами, збираються зробити.

– сказав Рубінштейн, який також веде шоу на телебаченні Bloomberg.

Однією з таких тривог, які часто висловлювалися протягом тижня, була фінансова ситуація в США. Президент Сінгапуру Тарман Шанмугаратнам, можливо, натякнув на це, коли сказав, що «найважливішою та найбільш занедбаною сферою державної політики є фіскальна реформа».

Рубінштейн висловився конкретно щодо викликів у США.

Якщо ми не вирішимо це питання, щось трапиться з доларом. Якщо Сполучені Штати не зможуть зібрати свої фіскальні дії, в якийсь момент люди зроблять те, що зробили з британським фунтом і голландським гульденом багато років тому.

– сказав він.

Лінднер вирішив зайняти більш оптимістичну позицію. Він описав свою власну країну як «втомлену людину після короткої ночі» на противагу ярлику «хвора людина», який нещодавно знову прикріпили до неї. Він також був більш оптимістичним щодо світової економіки.

Це нова реальність, до якої ми повинні бути готові. 2023 рік дав мені надію.

– сказав він.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Зеленський в Давосі зустрівся з керівниками найбільших світових інвестиційних фондів та корпорацій

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *