Війна в Ізраїлі: військових звинуватили у навмисних вбивствах журналістів, ХАМАС підтримав припинення вогню

Міністр оборони Ізраїлю заявив, що ізраїльські сили продовжуватимуть свою військову кампанію в Газі до Рафаха, незважаючи на те, що понад 1 мільйон палестинських цивільних осіб шукали там притулку
Ізраїльські війська, що діють у секторі Газа 2 лютого 2024 року. Фото - Israel Defense Forces

«Бригади ХАМАС в Хан Юнісі були розформовані, ми завершимо місію там і продовжимо до Рафаха», — написав Йоав Галлант у Х.

Як повідомляє «Kreschatic», заява прозвучала після того, як Катар заявив, що ХАМАС дав «початкове позитивне підтвердження» запропонованої угоди про припинення вогню.

ХАМАС отримав пропозицію щодо угоди про припинення вогню, яка передбачає звільнення ізраїльських заручників, після того, як посередники США, Єгипту та Катару зустрілися з представниками ізраїльської розвідки в Парижі. Представник міністерства закордонних справ Катару в четвер заявив, що ХАМАС дав «початкове позитивне підтвердження» пропонованій угоді, але джерело, близьке до ХАМАС, повідомило, що «ще немає згоди щодо рамок угоди», описуючи заяву Катару як «поспішну та неправдиву».

Джо Байден видав указ, спрямований проти ізраїльських поселенців на Західному березі річки Йордан, які нападають на палестинців. Цей наказ, рідкісний крок проти найближчого союзника США на Близькому Сході, спочатку передбачає фінансові санкції та заборону на видачу віз проти чотирьох ізраїльтян. У Білому домі заявили, що наразі не планують запроваджувати санкції проти урядовців Ізраїлю. У заяві офісу Біньяміна Нетаньяху йдеться, що переважна більшість поселенців на Західному березі є «законослухняними громадянами», а наказ Байдена названий «радикальним».

війна в Ізраїлі
Демонстранти блокують головну дорогу, вимагаючи негайного звільнення ізраїльських заручників, утримуваних палестинськими терористами в секторі Газа, під час протесту біля Міністерства оборони в Тель-Авіві 1 лютого 2024 року. Фото – timesofisrael.com

Британія може офіційно визнати палестинську державу після припинення вогню в Газі, заявив міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон. В інтерв’ю Кемерон сказав, що визнання не може відбутися, поки ХАМАС залишається в Газі, але це може відбутися, поки тривають переговори Ізраїлю з палестинськими лідерами.

Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) буде змушене припинити свою діяльність у регіоні «до кінця лютого», якщо фінансування не відновиться, попередив керівник агентства. Понад 10 західних країн, включаючи США, Великобританію та Німеччину, заявили, що призупинять фінансування БАПОР після того, як Ізраїль звинуватив деяких її працівників в участі в нападі ХАМАС 7 жовтня. Агентство ООН надає допомогу понад 5,6 мільйонам палестинських біженців на Близькому Сході.

Алжир підготував резолюцію Ради Безпеки ООН, яка вимагає негайного гуманітарного припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС. За словами дипломатів, проект був наданий раді з 15 членів у середу після того, як орган ООН зібрався для обговорення рішення Міжнародного суду, який зобов’язав Ізраїль вжити заходів для запобігання актам геноциду.

Експерти ООН з прав людини висловили занепокоєння через стрімке зростання кількості журналістів, загиблих під час війни в Газі. У своїй заяві в четвер незалежні експерти заявили, що вони отримали «тривожні» повідомлення, які, здається, свідчать про те, що вбивства, поранення та затримання журналістів є «навмисною стратегією ізраїльських сил, щоб перешкоджати ЗМІ та замовчувати критичні репортажі».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Байден готується до визнання Палестинської держави, Нетаньяху хоче зірвати угоду про звільнення заручників

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *