Війна в Ізраїлі: плани щодо військового наступу на півдні Сектора Газа викликають невдоволення в світі

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив у п’ятницю, що в Рафаху потрібна «масштабна операція», і він наказав ізраїльським військовим підготуватися до евакуації міста перед очікуваним вторгненням
Ізраїльські війська, що діють у Секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», велика частина з 2,2 мільйона жителів Гази знайшли притулок у найпівденнішому місті території.

1,4 мільйона палестинців наразі перебувають у Рафаху, не маючи безпечного місця, їм загрожує голод. Повідомлення про військовий наступ Ізраїлю на Рафах викликають тривогу.

– написав верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель у X, додавши, що це матиме «катастрофічні наслідки».

Глава Палестинської адміністрації заявив, що ескалація Ізраїлем у Рафаху спрямована на те, щоб витіснити палестинців з їхньої землі. Офіс президента Палестини Махмуда Аббаса заявив, що він вважає уряди Ізраїлю та США відповідальними за будь-які наслідки очікуваного вторгнення та що дії Ізраїлю загрожують регіональному миру та безпеці.

Цивільні жителі Гази опинилися під «серйозним ризиком геноциду» у відповідь на те, що Ізраїль наказав людям у Рафаху евакуюватися, заявила генеральний секретар Amnesty International Агнес Калламар.

Генеральний секретар Норвезької ради у справах біженців попередив про «криваву баню», якщо ізраїльські операції поширяться на Рафах. «Не можна допускати війни у гігантському таборі для біженців», — сказав Ян Егеланд. Співробітники гуманітарних організацій заявили, що наступ Ізраїлю в цьому районі може спричинити масову загибель серед тих, хто там опинився, а гуманітарна допомога опиниться під загрозою краху.

Рафах
Супутникове зображення показує місто Рафах на півдні Гази 14 січня 2024 року. Фото – Planet Labs PBC

Щонайменше 22 людини, включно з дітьми та жінками, загинули внаслідок авіаударів Ізраїлю в Рафаху та в центральній частині Гази в ніч на п’ятницю. Атаки зазнали житловий будинок в Рафаху та дитячий садок, який став притулком для переміщених осіб. Загиблих і поранених доставили в найближчі лікарні, де тіла побачили журналісти Associated Press.

Таємні вбивства Ізраїлю в лікарні на Західному березі річки Йордан «можуть бути військовими злочинами», заявила група експертів ООН. Вони стверджують, що вбивство трьох палестинських чоловіків у лікарні ізраїльськими командос під виглядом медичних працівників і мусульманських жінок минулого місяця може відповідати ознакам військових злочинів.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Байден жорстко розкритикував дії військових в Секторі Газа і вимагає припинення вогню

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *