Через скандал з відставкою президента Віктор Орбан може зіштовхнутися з непередбачуваними наслідками – Bloomberg

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан намагатиметься подолати одну з найбільших криз за час свого 14-річного правління після скандальної відставки глави держави через справу про сексуальне насильство над дітьми, яка виявила тріщини всередині його добре змащеної політичної машини
Гучна відставка Каталін Новак напередодні європейських місцевих виборів стала найбільшою політичною кризою в Угорщині за останні 14 років. Фото - segodnya.ua

Як повідомляє «Kreschatic», президент Каталін Новак пішла у відставку в суботу через помилування, яке вона надала засудженому у справі про педофілію, яка загрожувала вплинути на кампанію правлячої партії на місцевих виборах і виборах до Європейського парламенту в червні. Юдіт Варга, яка мала керувати європейською кампанією партії Орбана Фідес і яка минулого року підписала помилування, перебуваючи на посаді міністра юстиції, також пішла у відставку.

Як пише в своєму матеріалі Bloomberg, надії Орбана перегорнути сторінку зазнали невдачі після того, як колишній чоловік Варги сказав в інтерв’ю в неділю ввечері, що двох відомих жінок-лідерів фактично принесли в жертву заради порятунку популярності правлячої партії. Петер Мадьяр, колишній керівник державної компанії, також розкритикував уряд Орбана за ймовірну тактику залякування та корупцію.

Рідкісна критика з боку фігури, близької до найближчого оточення Орбана, «вказує на те, що всередині еліти точиться справжня внутрішня боротьба, і це може спричинити невизначеність у владних залах», – сказав Пітер Креко, керівник політичного капіталу, мозкового центру в Будапешті, пише Bloomberg. Тим не менш, Орбан може залишитися майже неушкодженим, з обмеженим негативним впливом на рейтинги, якщо виборці вважатимуть, що він діяв швидко, щоб стримати наслідки, сказав він.

Партія Орбана «Фідес» на сьогоднішній день є найпопулярнішою політичною групою в Угорщині, а прем’єр-міністр-націоналіст міцно тримає владу. Але правляча партія почала оцінювати вплив скандалу ще до цьогорічних виборів, під час яких Орбан намагається забезпечити контроль над останніми оплотами опозиції, такими як столиця Будапешт, і продемонструвати свою силу як одного з лідерів відроджуваної далекої Європи.

орбан
Фото – zn.ua

Орбан, який очолює повністю чоловічий кабінет, не робив жодних заяв після відставки. Двома днями раніше він намагався обмежити резонанс від цієї справи, подавши поправку до конституції, щоб запобігти помилуванню президента за злочини проти дітей.

У суботу прем’єр-міністр має виступити зі своєю щорічною промовою щодо стану нації, де він може окреслити політичну перспективу та використати цю нагоду, щоб призначити наступника Новак. Схвалення парламентом є формальністю, пише Bloomberg, враховуючи, що законодавці Орбана мають більше двох третин місць, що достатньо для ухвалення будь-якого закону чи призначення.

Скандал стався у чутливий час для Орбана, чиї відносини з партнерами Угорщини в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору загрожують через його дружні стосунки з Росією та Китаєм і його спроби підірвати підтримку Заходу для України.

Раніше цього місяця Орбан був змушений відмовитися від блокування пакету допомоги ЄС для Києва через два місяці після того, як також погодився не блокувати членство України в ЄС. Він також може схвалити членство Швеції в НАТО пізніше цього місяця, після того, як більше ніж півтора року зволікання залишили Угорщину єдиною країною, яка не могла ратифікувати угоду.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Орбан знову заявив про «провал антиросійської стратегії Заходу»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *