Недвозначний натяк Заходу: Путін політав на стратегічному бомбардувальнику Ту-160М

Президент Росії Володимир Путін у четвер здійснив політ на модернізованому стратегічному бомбардувальнику Ту-160М, здатному нести ядерне озброєння, що, ймовірно, сприйматиметься на Заході як яскраве нагадування про ядерний потенціал Москви
Путін посилає сигнал Заходу за допомогою польоту на ядерному бомбардувальнику. Фото - росЗМІ

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, гігантський літак із поворотним крилом під кодовою назвою «Blackjacks» від військового альянсу НАТО є модернізованою версією бомбардувальника часів холодної війни, який колишній Радянський Союз розгорнув би в разі ядерної війни для доставки зброї на великі відстані.

Державне телебачення показало, як Путін спускається по трапу з літака після польоту і каже журналістам, що це надійний і модернізований літак, який може бути прийнятий на озброєння російських ВПС.

«Це нова машина, багато в ній нового. Її легше контролювати. Вона надійна», – сказав Путін.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що маршрут польоту літака є військовою таємницею. Політ з Путіним на борту тривав 30 хвилин, повідомляють російські інформаційні агентства.

Ту-160М, екіпаж якого складається з чотирьох осіб, здатний нести 12 крилатих ракет або 12 ядерних ракет малої дальності та може пролетіти 12 000 км без дозаправки.

ядерний бомбардувальник
Ту-160М. Фото – росЗМІ

Путін, який легко виграє ще один шестирічний термін наступного місяця, здійснив політ у той час, коли Москва та Захід знаходяться в гострому конфлікті через війну Росії в Україні та смерть у в’язниці опозиційного політика Олексія Навального.

Деякі російські та американські дипломати кажуть, що вони не пам’ятають часів гірших відносин між двома найбільшими ядерними державами світу, зокрема під час Карибської кризи 1962 року.

Російська ядерна доктрина встановлює умови, за яких російський президент розглядатиме можливість використання ядерної зброї: загалом як відповідь на напад із застосуванням ядерної чи іншої зброї масового знищення або на використання звичайної зброї проти Росії, «коли саме існування держави під загрозою».

ядерний бомбардувальник
Фото – росЗМІ

Колишній президент Дмитро Медведєв, нині заступник голови Ради безпеки Росії, неодноразово попереджав про ризик ядерного конфлікту із Заходом після того, як Москва ввела десятки тисяч військових в Україну у 2022 році.

Але Путін, який є головнокомандуючим збройними силами Росії, у жовтні заявив, що існування російської держави не знаходиться під загрозою і що «жодній людині зі здоровим розумом і ясною пам’яттю не прийде в голову використовувати ядерну зброю проти Росії».

Згідно з підписаним у 2018 році контрактом, 10 модернізованих ядерних бомбардувальників Ту-160М вартістю 15 мільярдів рублів (163 мільйони доларів) кожен мають бути поставлені ВПС Росії до 2027 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін виступить із посланням до Федеральних зборів 29 лютого

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *