Стали відомі деталі угоди про припинення вогню та обмін заручниками між Ізраїлем і ХАМАС

Президент США Джо Байден заявив, що Ізраїль погодився припинити свою військову операцію в Газі на священний для мусульман місяць Рамадан, в той час як ХАМАС вивчає проект пропозиції щодо перемир’я
Дим піднімається після авіаудару Ізраїлю в Рафаху, на півдні сектора Газа, 24 лютого 2024 року. Фото - timesofisrael.com

Reuters повідомляє, що високопоставлене джерело, близьке до переговорів у Парижі, каже, що проект передбачає обмін палестинськими полоненими та ізраїльськими заручниками у співвідношенні 10 до одного, інформує «Kreschatic».

У проекті також йдеться про те, що ХАМАС звільнить 40 ізраїльських заручників, включаючи жінок, дітей до 19 років, людей похилого віку старше 50 років і хворих, тоді як Ізраїль звільнить близько 400 палестинських ув’язнених і не буде їх повторно арештовувати, повідомило джерело Reuters.

Проект пропозиції також дозволить відремонтувати лікарні та пекарні в Газі та щодня в’їжджати 500 вантажівок із гуманітарною допомогою в постраждалий анклав, повідомляє Reuters.

Очікується, що Рамадан розпочнеться ввечері 10 березня і закінчиться ввечері 9 квітня.

Джо Байден під час виступу на каналі NBC в телешоу «Пізня ніч із Сетом Майєрсом» сказав, що існує принципова домовленість про припинення вогню між двома сторонами, поки заручників буде звільнено. На запитання, коли, на його думку, може розпочатися припинення вогню, Байден відповів:

Сподіваюся, до початку вихідних. Або до кінця вихідних. Мій радник з національної безпеки каже мені, що ми близькї до угоди. Ми близькї, але ми ще не закінчили. Я сподіваюся, що наступного понеділка ми досягнемо припинення вогню.

Джо Байден
Президент США Джо Байден розмовляє з Сетом Майєрсом 26 лютого 2024 р. у Нью-Йорку. Фото – timesofisrael.com

Тим часом емір Катару шейх Тамім бін Хамад Аль-Тані, чия країна приймає лідерів ХАМАС і який допоміг досягти тижневого перемир’я в листопаді, має відвідати Париж у вівторок, згідно з повідомленням президента Франції.

Запланована зустріч правителя Катару з президентом Франції Еммануелем Макроном розпочнеться о 15:00 за Гринвічем в Єлисейському палаці, після чого відбудеться державна вечеря, повідомили в офісі президента.

За даними офіційного інформаційного агентства Катару, шейх Тамім раніше зустрічався з керівником ХАМАС Ісмаїлом Ханія в Досі та обговорив зусилля, «спрямовані на досягнення негайної та постійної угоди про припинення вогню».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Біньямін Нетаньяху прокоментував можливу угоду з ХАМАС про звільнення заручників

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *