Єменські хусити назвали умову, за якої припинять ракетні атаки на комерційні судна в Червоному морі

Єменські хусити заявили, що вони можуть переглянути свої ракетні та безпілотні атаки на міжнародне судноплавство в Червоному морі лише після того, як Ізраїль припинить свою «агресію» в Секторі Газа
Катерина Ткач 4.9k 1 comment
Судно Sea Champion під грецьким прапором пришвартовано в порту Адена, Ємен, куди воно прибуло після того, як зазнало атаки в Червоному морі. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», відповідаючи на запитання, чи припинять вони атаки, якщо буде досягнуто угоди про припинення вогню, речник хуситів Мохаммед Абдулсалам сказав Reuters, що ситуація буде переоцінена, якщо облога Гази припиниться і гуманітарна допомога буде вільно надходити в сектор.

Жодні операції, спрямовані на допомогу палестинському народу, не будуть припинені, за винятком того моменту, коли ізраїльська агресія в Газі та облога припиниться.

– сказав він перед новими повідомленнями про ще одну здійснену атаку.

Балкер під прапором Маршаллових Островів, що належить Греції, у вівторок повідомив, що ракета влучила у воду за 3 морські милі від судна, яке знаходилося в 63 морських милях на північний захід від Ходейди, Ємен, повідомляє британська морська охоронна компанія Ambrey у попереджувальній записці.

Управління морської торгівлі Сполученого Королівства (UKMTO) також повідомило про інцидент, додавши, що екіпаж і судно, як повідомляється, у безпеці та прямують до наступного порту призначення.

За словами Ембрі, на відстані приблизно 2 морських миль на відстані, коли була помічена ракета, знаходився танкер з хімікатами та продуктами, що плавав під панамським прапором і належав ОАЕ.

захват кораблів
Війсковий-хусит стоїть на вантажному кораблі Galaxy Leader у Червоному морі. Фото – usm.media

Ризики для судноплавства зросли через неодноразові удари хуситів у Червоному морі та протоці Баб-ель-Мандаб з листопада, які вони описують як акти солідарності з палестинцями проти Ізраїлю у війні в Газі.

Найбільша світова контейнерна компанія Maersk порадила клієнтам підготуватися до збоїв у Червоному морі, які триватимуть у другій половині року, і включити більший час в планування свого ланцюжка поставок.

Моряки залишаються в зоні ризику і підписали угоди про отримання подвійної винагороди при вході в зони підвищеного ризику і мають право відмовитися від плавання на суднах, що проходять через Червоне море.

Раніше хусити, які контролюють найбільш густонаселені регіони Ємену, надіслали представникам судноплавства та страховим компаніям офіційне повідомлення про те, що вони назвали забороною суднам, пов’язаним з Ізраїлем, США та Великобританією, плавати в навколишніх морях.

Офіційно визнаний уряд Ємену заявив у листі, розповсюдженому 15 лютого країнам-членам IMO, що він «попередив про небезпеку ополчення хуситів», додавши, що група «продовжувала безладно встановлювати морські міни», використовуючи при цьому безпілотні човни та ракети.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що єменські хусити зібрались атакувати кораблі «підводною зброєю»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *