Рада безпеки ООН відхилила резолюцію Росії про заборону розміщення будь-якого виду зброї в космосі

Рада безпеки ООН відхилила підготовлений Росією проект резолюції щодо запобігання розміщенню будь-якого виду зброї в космосі
Заступник постпреду США в ООН Роберт Вуд звинуватив РФ у розробці супутника з ядерним пристроєм. Фото - usun.usmission.gov

Як повідомляє «Kreschatic», документ не набрав необхідних дев’яти голосів. Його підтримали сім країн, зокрема Китай і сама РФ, проти виступили також сім країн, серед яких США, Франція та Великобританія, пише Reuters. Швейцарія утрималася від голосування. Резолюція вважається прийнятою, якщо за неї подано голоси дев’яти членів Ради безпеки і жоден із постійних членів не наклав вето.

Російська резолюція закликала всі держави вжити термінових заходів для того, щоб назавжди запобігти розміщенню зброї в космосі. Там йшлося про дії, які не допустили б застосування сили в космосі, з космосу у напрямку Землі та із Землі щодо об’єктів у космічному просторі, уточнює РИА Новости.

Рада безпеки ООН
Будівля Секретаріату ООН у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Фото – Reuters

Reuters нагадує, що Росія представила свій проект резолюції після того, як у квітні наклала вето на підготовлений США документ, у якому містився заклик запобігти гонці озброєнь у космосі.

Ми тут сьогодні тому, що Росія прагне відвернути увагу світової громадськості від розробки нового супутника з ядерним пристроєм.

– заявив перед голосуванням заступник постпреду США в ООН Роберт Вуд. Він також звинуватив РФ у запуску на низьку навколоземну орбіту супутника, який, на думку Вашингтона, «швидше за все, є протикосмічною зброєю, імовірно здатною атакувати інші супутники на низькій навколоземній орбіті».

Постпред Росії в ООН Василь Небензя у відповідь заявив: «Я навіть не зовсім зрозумів, про що він говорить». Після голосування він сказав, що західні країни, які проголосували проти резолюції, «остаточно скинули з себе маски, самороздяглися і постали перед нами тими, ким вони є насправді». На його думку, голосування показало «вододіл між тими, хто прагне мирного освоєння космосу, і тими, хто веде справу до його мілітаризації».

Рада безпеки ООН
Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя. Фото – newsday.com

У квітні Росія заблокувала у Раді Безпеки ООН проект резолюції про нерозміщення ядерної зброї у космосі, підготовлений США та Японією. Резолюцію підтримали 13 із 15 країн — учасниць Ради безпеки ООН. Китай утримався від голосування. Автори резолюції закликали не розробляти ядерну зброю чи будь-які інші види зброї масового знищення, призначені розміщувати на орбіті навколо Землі. У ній також містився заклик «активно сприяти досягненню мети мирного використання космічного простору та запобігання гонці озброєнь у космічному просторі».

Влада США побоюється, що Росія готується розмістити ядерну зброю в космосі. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі стверджував, що РФ розробляє протисупутникову зброю. За його словами, зброя знаходиться на стадії розробки і поки не становить безпосередньої загрози. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков називав публікації про плани Москви розмістити ядерну зброю в космосі черговою «хитрістю» Білого дому.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія відкидає стратегічні переговори з США і погрожує зростанням ядерної напруги

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *