В Італії розпочинається саміт лідерів країн G7: порядок денний і його значення для України

У четвер лідери країн G7 зберуться на перший день саміту, організованого прем'єр-міністром Італії Джорджею Мелоні, щоб обговорити угоду щодо використання заморожених російських активів для допомоги Україні, що постраждала від війни
Лідери G7 зберуться на саміті для підтримки України. Фото - Guardian

Як повідомляє «Kreschatic», президент України Володимир Зеленський приєднається до президента США Джо Байдена та лідерів Італії, Великобританії, Франції, Німеччини, Канади та Японії в розкішному курорті Борго Егнація в Апулії.

Лідери мають намір домовитися про надання Києву кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, забезпеченого майбутніми прибутками від процентів на 300 мільярдів євро (325 мільярдів доларів) активів Центрального банку Росії, заморожених після вторгнення в лютому 2022 року, повідомляє Guardian.

Європейський Союз, де зберігається більшість цих коштів, раніше цього року погодився використовувати прибутки на користь України.

Однак на саміті G7 йдеться про те, щоб надати більше і швидше допомогу у вигляді великого авансового кредиту – хоча ключові питання, такі як випуск боргових зобов’язань і розподіл ризиків, ще обговорюються.

саміт G7
Гелікоптер карабінерів з членами спеціальної групи втручання патрулює Апулію під час саміту G7. Фото – Guardian

Саміт G7 відкривається у четвер вранці короткою сесією, присвяченою Африці, розвитку та зміні клімату, після чого увага переключиться на Близький Схід.

Лідери вже оголосили про підтримку угоди про перемир’я в Газі, викладеної Байденом, яка також передбачає звільнення заручників, захоплених під час атаки ХАМАС 7 жовтня на Ізраїль.

До складу G7 входять США, Японія, Канада, Німеччина, Франція, Італія та Великобританія. Росію було виключено з тоді ще G8 у 2014 році після незаконної анексії Криму.

Європейський Союз бере участь у всіх обговореннях і представлений президентами Європейської ради та Європейської комісії.

Країна-господар традиційно запрошує інших гостей для участі у деяких сесіях. Серед запрошених – Папа Франциск, король Йорданії, а також лідери України, Індії, Бразилії, Аргентини, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Кенії, Алжиру, Тунісу та Мавританії, яка очолює Африканський Союз.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що країни Великої сімки вимагають від Китаю припинити допомагати Росії вести війну проти України

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *