США і Китай провели перші неофіційні переговори з питань ядерної зброї за п’ять років

Сполучені Штати та Китай відновили напівофіційні переговори з ядерних озброєнь у березні цього року вперше за п'ять років
Атомний підводний човен з балістичними ракетами військово-морського флоту Китаю в Південно-Китайському морі. Фото - Reuters

Під час зустрічі представники Китаю запевнили американських колег, що не вдаватимуться до ядерних загроз через Тайвань, повідомили двоє американських делегатів, які брали участь у переговорах.

Як повідомляє «Kreschatic», китайські представники надавали ці запевнення після того, як американська сторона висловила стурбованість тим, що Китай може використовувати або загрожувати використанням ядерної зброї у разі поразки в конфлікті через Тайвань. Пекін вважає демократично керовану острівну державу своєю територією, що відкидається урядом у Тайбеї.

Вони сказали американській стороні, що абсолютно впевнені в своїй здатності перемогти у звичайному військовому конфлікті за Тайвань без використання ядерної зброї.

– зазначив Девід Санторо, американський організатор переговорів другого рівня, деталі яких вперше повідомляє Reuters.

Учасники переговорів другого рівня зазвичай є колишніми чиновниками та науковцями, які можуть авторитетно говорити про позицію своїх урядів, навіть якщо вони безпосередньо не беруть участі у формуванні цієї позиції. Офіційні урядові переговори відомі як переговори першого рівня.

Вашингтон був представлений близько 5-6 делегатами, включаючи колишніх чиновників та науковців на дводенних обговореннях, які відбулися в конференц-залі готелю у Шанхаї. Пекін надіслав делегацію з науковців та аналітиків, серед яких були кілька колишніх офіцерів Народно-визвольної армії Китаю.

Представник Державного департаменту США заявив у відповідь на запитання Reuters, що переговори другого рівня можуть бути “корисними”. Департамент не брав участі в березневій зустрічі, хоча був про неї поінформований.

Китайські ракети
Китайська міжконтинентальна балістична ракета Дунфен-41, яка може уражати цілі на відстані 14 тисяч км. Фото – focus.ua

Такі обговорення не можуть замінити офіційні переговори, “які вимагають участі осіб, що можуть авторитетно висловлюватися з питань, які часто є високо конфіденційними в китайських урядових колах,” зазначив представник Держдепартаменту.

Неофіційні переговори між ядерними державами відбулися на тлі розбіжностей між США і Китаєм з важливих економічних та геополітичних питань, коли лідери у Вашингтоні та Пекіні звинувачують один одного у недобросовісності.

Дві країни спробували відновити офіційні переговори першого рівня щодо ядерних озброєнь у листопаді, але ці переговори згодом зупинилися, причому високопосадовець США публічно висловив розчарування з приводу реагування Китаю.

Пентагон, який оцінює, що ядерний арсенал Китаю збільшився більш ніж на 20% між 2021 та 2023 роками, заявив у жовтні, що Китай “також розгляне використання ядерної зброї для відновлення стримування, якщо поразка в звичайному військовому конфлікті на Тайвані загрожуватиме правлінню КПК.”

Китай ніколи не відмовлявся від застосування сили для підпорядкування Тайваню і за останні чотири роки посилив військову активність навколо острова.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Китай рекордними темпами нарощує свій ядерний арсенал і скоро наздожене Росію та США

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *