Світове собаківництво — загальна інформація

Ми давно звикли, що собака – це не просто тварина, а справжній член родини, вірний та надійний друг.

Незважаючи на те, що еволюційний шлях собаки протягнувся на десятки тисяч років, вчені тільки нещодавно завершили розшифрування 99% генів цієї тварини.

Світове собаківництво: загальна інформація

За даними науковців, перші спроби одомашнення собак (а вірніше – прадавніх вовків) відбувались 20-30 тисяч років тому. Наші пращури швидко зрозуміли практичну користь від цього – це охорона житла від чужинців та диких тварин.

З часом собак почали використовувати на полюванні, як пастухів, в якості тварин, що підкреслюють статус та багатство, а також у війнах. Залежно від сфери застосування, почали виникати різні породи, кожна з яких мала спеціалізовані навички, а також особливу фізіологію (наприклад, вівчарки були витривалими та сильними, а такси мали короткі лапи та довге тіло, щоб спритно діставатись до лисиць в їхніх норах).

Зараз існує понад 400 порід, що свідчить про широке селекційне різноманіття та еволюційний розвиток.

В сучасному світі вже немає настільки нагальної потреби використовувати псів для охорони маєтків чи випасу худоби, тому в більшості випадків їх заводять саме як домашню тварину та виховують як частину соціуму.

Еволюція корму

Якісний собачий корм – це основа повноцінного догляду. В цій сфері також починаються власні еволюційні процеси – від усвідомлення користі спеціальних раціонів для тварин, до створення повсякденних раціонів для здоров’я та довголіття вашого улюбленця на основі наукових досліджень.

Перші прототипи сучасних кормів почали з’являтись у 1860-х роках, коли американець Дж. Спратт вигадав страву з овочів, борошна та яловичої крові, назвавши її «собачий бісквіт».

Подальший розвиток промислового виробництва кормів виглядає наступним чином:

  • 1930-ті. В цей період починається масове виробництво сухих раціонів на основі злаків. Для здешевлення продукції починають вперше використовувати м’ясокісткове борошно.
  • 1960-ті. В цей період в якості основи для створення кормів використовують відходи м’яса, які не підходять для людського споживання. Виникають дебати щодо користі та шкоди сухого харчування.
  • 1970-ті. Основа філософії – людська їжа не підходить для харчування домашніх тварин, тому сухі раціони вважаються не тільки зручним способом годування, але й повноцінною їжею із вмістом всього необхідного для здорового способу життя.
  • 1980-ті. В цей час з’являється окрема категорія кормів – «супер-преміум». Такі раціони мають ексклюзивні рецептури та готуються з високоякісних інгредієнтів, де ключове місце займає натуральне м’ясо.
  • 2000-ні та наш час. Якісний корм – це не тільки основа здоров’я та довголіття вашого улюбленця, але й природне походження. З урахуванням того, що собака – це хижак, концепція виготовлення раціонів починає змінюватись. З’являються корми класу холістик. Тепер в основі рецептур – природні компоненти та велика кількість відбірного м’яса. Також в раціони починають додавати хондропротекторы, амінокислоти та інші корисні речовини, які підтримують та зміцнюють імунітет тварини.

Сучасні корма для собак – це збалансовані раціони, в яких присутня необхідна денна норма поживних речовин, щоб ваш улюбленець був завжди активним та здоровим. Також є окремі раціони, що враховують вік тварини, поточний стан здоров’я, та навіть породу.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version