Volkswagen інвестує 5 мільярдів доларів в конкурента Tesla – компанію Rivian

Німецький автогігант Volkswagen оголосив про намір інвестувати до $5 млрд у Rivian, конкурента Tesla на ринку електромобілів
Об’єднання дозволить VW і Rivian ділитися технологіями. Фото - Reuters

Угода передбачає створення спільного підприємства, що дозволить Volkswagen та американському виробнику електромобілів (EV) обмінюватися технологіями. Після цього оголошення акції Rivian підскочили майже на 50%, пише BBC.

Як повідомляє «Kreschatic», ця співпраця відбувається на фоні посилення конкуренції серед виробників електромобілів та запровадження західними країнами мит на імпорт китайських автомобілів. За умовами угоди, VW спочатку інвестує $1 млрд у виробника електричних вантажівок та позашляховиків, а ще $4 млрд буде вкладено до 2026 року.

Заснована у 2009 році, Rivian ще не показала квартального прибутку. У перші три місяці 2024 року компанія зазнала чистого збитку на суму понад $1,4 млрд. VW, як і інші гіганти автопромисловості, знаходиться під тиском конкурентів, таких як Tesla та китайський BYD, намагаючись перейти від виробництва автомобілів на викопному паливі до електромобілів.

Тим часом, деякі стартапи з виробництва електромобілів зіткнулися з труднощами на надзвичайно конкурентному ринку, особливо через підвищення відсоткових ставок, що знижує попит на великі покупки. Партнерство надасть VW негайний доступ до програмного забезпечення Rivian, дозволяючи німецькому виробнику використовувати його у своїх автомобілях.

Volkswagen
Rivian R2. Фото – ionity.ua

Автогіганти, такі як Volkswagen, також стикаються зі зростаючою конкуренцією з боку китайських виробників електромобілів, які активно розширюються на глобальному ринку. Раніше цього місяця Європейський Союз (ЄС) попередив про підвищення мит на китайський імпорт електромобілів до 38%. Представники Китаю та ЄС провели переговори напередодні дедлайну 4 липня.

Місячне розслідування Європейської комісії показало, що китайські компанії виробників електромобілів отримували “несправедливі субсидії”. У відповідь Китай заявив, що мита порушують міжнародні торговельні правила та охарактеризував розслідування як “протекціонізм”.

Цей план з’явився лише через місяць після того, як США оголосили про збільшення імпортних зборів на китайські електромобілі з 25% до 100%. Цього тижня Канада також заявила, що розглядає можливість вжиття подібних заходів для узгодження зі своїми союзниками.

Окремо у вівторок Tesla повідомила про відкликання більшості своїх автомобілів Cybertruck, проданих у США, через проблеми з їхніми склоочисниками та зовнішньою обробкою. Відкликання охоплює понад 11 000 автомобілів, які вперше надійшли у продаж наприкінці листопада минулого року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що китайські виробники електромобілів отримали чверть трильйона доларів урядових субсидій за 15 років

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *