Російський супутник розпався в космосі, змусивши астронавтів МКС тікати в укриття

Російський супутник розпався на понад 100 уламків на орбіті, змусивши астронавтів на Міжнародній космічній станції (МКС) укриватися, повідомили космічні агентства США
Російський супутник розпався в космосі, що змусило астронавтів МКС сховатися. Фото - space.com

Не було негайних деталей щодо того, що спричинило руйнування російського супутника дистанційного зондування Землі РЕСУРС-П1, який було виведено з експлуатації у 2022 році, пише Reuters. Космічне командування США повідомило в четвер, що немає негайної загрози, оскільки воно відстежує рій уламків.

Як повідомляє «Kreschatic», інцидент стався близько 10 ранку за гірським часом (16.00 GMT) в середу, повідомило Космічне командування. Це сталося на орбіті поблизу космічної станції, змусивши американських астронавтів на борту укриватися в своїх космічних апаратах приблизно на годину, повідомило офіс NASA МКС.

Радари американської космічної відстежувальної компанії LeoLabs зафіксували, що супутник випустив кілька фрагментів до 18:00 за гірським часом, повідомила компанія.

Космічне командування США, яке має власну глобальну мережу радарів для відстеження космічних об’єктів, заявило, що супутник негайно створив “понад 100 уламків, що відстежуються”.

Великі події, що генерують уламки на орбіті, є рідкісними, але викликають все більше занепокоєння, оскільки космос стає перенаселеним мережами супутників, що мають вирішальне значення для повсякденного життя на Землі, від широкосмугового інтернету і зв’язку до основних навігаційних послуг.

Росія викликала міжнародне обурення у 2021 році, коли знищила один зі своїх нефункціонуючих супутників на орбіті наземною протисупутниковою ракетою, створивши тисячі уламків, щоб випробувати систему озброєння напередодні вторгнення в Україну у 2022 році.

Перспектива зіткнень супутників і космічних воєн додала терміновості закликам космічних адвокатів і юристів до країн встановити міжнародний механізм управління космічним трафіком, якого наразі не існує.

Також раніше ми писали про те, що з російського космодрому в черговий раз не змогли запустити ракету

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *