Nvidia, Microsoft та Meta попередили інвесторів: штучний інтелект — ризикована фінансова ставка

Світові техногіганти попереджають, що штучний інтелект може не виправдати очікувань
Дженсен Хуанг, головний виконавчий директор Nvidia, під час виступу на заході HPE Discover у червні в Sphere у Лас-Вегасі. Фото - Bloomberg

Останнім часом звіти технологічних компаній нагадують рекламні ролики про штучний інтелект. Керівники витратили останні півтора року на проголошення про те, як їхні компанії успішно впораються з хвилею ШІ. Проте ці ж компанії тихо попереджають про те, що штучний інтелект може зруйнувати їхній бізнес, пише Bloomberg.

Так, як повідомляє «Kreschatic», Meta Platforms заявила, що штучний інтелект може бути використаний для створення дезінформації під час виборів, що може призвести до негативної реакції. Microsoft повідомила, що може стикнутися з претензіями щодо авторських прав, пов’язаних з навчанням та результатами штучного інтелекту. Oracle попередила, що їхні продукти на основі штучного інтелекту можуть не працювати так само добре, як у конкурентів.

Щонайменше дюжина великих технологічних компаній цього року видали або оновили попередження, пов’язані зі штучним інтелектом, у своїх фінансових звітах. Вони розміщені в розділі «фактори ризику» у звітах, надісланих до Комісії з цінних паперів та бірж США.

Тут компанії описують, що може піти не так, щоб запобігти судовим позовам від акціонерів у майбутньому. Ризики, включаючи зміну клімату, війни в Україні та Газі, а також наслідки від краху Silicon Valley Bank, з’явилися в останні роки.

Ці попередження представляють тверезу оцінку ризиків, що є необхідною противагою до надмірного оптимізму щодо штучного інтелекту. Материнська компанія Google – Alphabet – зазначила, що використання їхніх інструментів штучного інтелекту «може негативно вплинути на права людини, приватність, зайнятість або інші соціальні проблеми», що може призвести до судових позовів або фінансових втрат.

У багатьох випадках попередження суперечать офіційній лінії компаній. Adobe, наприклад, давно стверджує, що їхні програми, такі як Photoshop, залишаться ключовими для креативних професіоналів. Але раніше цього року вона додала попередження, що поширення штучного інтелекту може зменшити попит на робочу силу та на їхнє програмне забезпечення.

Фактори ризику не обов’язково мають бути 100-відсотковими, але іноді вони здійснюються. Nvidia з початку 2023 року попереджала, що побоювання щодо неправильного використання штучного інтелекту можуть призвести до обмежень на їхні продукти.

І це справдилося. Після того, як адміністрація Байдена посилила зусилля щодо запобігання експорту передових комп’ютерних чіпів до Китаю минулого року, Nvidia оновила свої звіти, заявивши, що обмеження вже введені і можуть продовжувати розширюватися. У травні Bloomberg повідомив, що США уповільнюють затвердження експорту чіпів до Близького Сходу.

Більшість застережень можна звести до одного: якщо все це з штучним інтелектом не вийде, ми вас попереджали, резюмують автори статті в Bloomberg.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Apple і Meta обговорюють партнерство в галузі штучного інтелекту

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *