Україна шукає шукає можливості реструктуризації держборгу та нові джерела фінансування – The Reuters

Україна шукає шукає можливості реструктуризації держборгу. Фото - 24.tv

Україна обговорювала з великими інвесторами плани реструктуризації міжнародного боргу країни в розмірі 20 мільярдів доларів і можливості залучення нового фінансування.

Про це пише The Reuters з посиланням на трьох осіб, знайомих з обговоренням, повідомляє «Kreschatic».

Переговори з власниками облігацій повинні були початися на початку наступного року. Але занепокоєння тим, що міжнародна підтримка України може слабшати, і деякі ознаки того, що ситуація на фронті близька до заморозки, дали новий імпульс борговим переговорам, кажуть джерела видання.

У серпні 2022 року власники облігацій домовилися про дворічне заморожування виплат. Більшість же двосторонніх кредиторів України призупинили вимоги по виплаті до 2027 року, і деякі аналітики очікували, що Україна може попросити власників облігацій про відповідне продовження.

Як повідомляє джерело The Reuters, у рамках реструктуризації боргу Україна випустить нові облігації існуючим власникам після того, як будуть узгоджені збитки за існуючим боргом. Але враховуючи ризик, притаманний кредитуванню країни, яка перебуває у стані війни, інвестори заявили, що вони нададуть перевагу певній формі гарантії або захисту від партнерів України, щоб погодитися на угоду.

На додаток до випуску облігацій в рамках реструктуризації боргу, Україна також повідомила інвесторам, що зважує варіанти залучення нового додаткового фінансування, повідомили джерела.

За словами третього джерела, варіанти включають заставу та гарантії, які можуть стати частиною рішення щодо реструктуризації та потенційно полегшити фінансування для країни.

Це може призвести до того, що міжнародні партнери України – або багатосторонні організації, або окремі країни – нададуть заставу для нових облігацій, подібних до так званих облігацій Брейді, випущених латиноамериканськими країнами наприкінці 1980-х років, які були забезпечені казначейськими відомствами США.

Невідомо, чи зможе Україна залучити свіжі кошти з ринків капіталу, пише The Reuters, оскільки програми МВФ загалом не передбачають, що країни можуть шукати непільгове фінансування під час перегляду боргу. Наскільки великі керуючі активами готові будуть позичати Україні більше грошей, ще належить з’ясувати, повідомило перше джерело.

Джерела додали, що переговори неформальні, і власникам облігацій ще належить сформувати комітет кредиторів. В міністерстві фінансів України повідомили, що дадуть коментар пізніше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Байден готує «величезний» пакет допомоги Україні

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *