Війна в Україні: головні новини станом на 607 день повномасштабного російського вторгнення

Огляд головних новин війни Росії проти України. Фото - Генштаб ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація в Авдіївці та сусідньому місті Мар’їнка залишається особливо складною. «Численні напади росіян. Але наші позиції утримуються».

Як повідомляє «Kreschatic», російські війська здійснили серію відчайдушних і кривавих нападів на зруйноване місто Авдіївка, яке вважається воротами для повернення контрольованого Росією Донецька та решти Донбасу, пише The Guardian..

Американський Інститут вивчення війни повідомив, що українські сили в Херсоні перейшли на лівий берег Дніпра, щоб зайняти нові позиції та переслідувати російські сили. Росіяни окупували східний берег біля Херсона, тоді як західний берег залишається вільним і під контролем України, хоча регулярні обстріли з боку росіян тривали протягом вихідних.

Шестеро людей, загиблих у суботу в результаті російського ракетного удару по поштовому розподільчому центру в Харківському районі, були поштовими працівниками віком від 19 до 42 років. Із 17 поранених семеро перебувають у важкому стані, лікарі кажуть, що вони «борються за своє життя».

Напад засудила посол США в Україні Бріджит Блінк, яка написала на X: «Нехтування життям з боку Кремля – це те, що повинен побачити весь світ».

У неділю Мітч Макконнелл рішуче підтримав пропозицію Білого дому Джо Байдена щодо допомоги Ізраїлю та Україні на 106 мільярдів доларів, заявивши, що він і президент по суті «однакові» в цьому питанні.

Російські війська збили три ракети, спрямовані на Кримський півострів у неділю, повідомив російський чиновник. Півострів, який Москва анексувала в України в 2014 році, має вирішальне значення для військового наступу Росії як для постачання військ на півдні України, так і для нанесення ракетних ударів з моря, повідомляє AFP.

Ймовірно, що Росія зазнала 150 000-190 000 постійних втрат (вбитих або назавжди поранених) з початку війни в Україні, згідно з останніми даними Міністерства оборони Великобританії. Якщо додати кількість тимчасово поранених (тих, хто одужав і має повернутися на поле бою), це число зросте до 240 000-290 000, повідомило Міноборони на Х.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров має відвідати Тегеран у понеділок для переговорів з регіональними колегами, підтвердив речник його міністерства. Раніше офіційне інформаційне агентство Ірану IRNA повідомило, що на переговори запрошені міністри закордонних справ Росії, Туреччини, Азербайджану та Вірменії. Західні країни звинуватили Тегеран у підтримці наступу Росії в Україні, надавши їй велику кількість безпілотників та іншої зброї.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що розмовляв з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом аль-Тані, щоб подякувати Катару за гуманітарну допомогу та посередництво у поверненні додому незаконно депортованих українських дітей.

Україна побоюється дефіциту безпілотників через обмеження Китаю на експорт, повідомляє ВВС. Війна в Україні є першим збройним конфліктом, у якому настільки широко використовуються безпілотники, які використовують обидві сторони. Багато з них комерційно виготовляються в Китаї, а нові поставки є життєво важливими через велику кількість втрачених у боях.

Російський «Газпром», прагнучи компенсувати втрату більшості європейських ринків, постачатиме додатковий газ до Угорщини та Китаю. Угорщина є єдиним членом ЄС, чий лідер, прем’єр-міністр Віктор Орбан, підтримує дружні зв’язки з Путіним і вважається ключовим потенційним противником рішення, яке має бути ухвалене в грудні, щодо відкриття переговорів про вступ України до ЄС, для чого знадобиться одностайна підтримка 27 членів блоку.

Також ми повідомляли про те, що війна в Україні буде головним питанням під час зустрічі Байдена з лідерами ЄС

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *