Підтримка України дуже дешево обійшлася Заходу і залишиться стабільною у 2024 році – Reuters

Україні є що показати союзникам за 122 мільярди доларів, які вони надіслали країні з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року
Західна підтримка України буде коливатися, але вона все одно буде. Фото - REUTERS

Головний успіх полягає в тому, що українська економіка виявилася стійкою протягом місяців після початку війни та відновилася швидкими, неочікуваними темпами у 2023 році, пише в своєму матеріалі Reuters, повідомляє «Kreschatic». Однак існує ризик того, що підтримка зруйнованої війною країни може з часом зникнути, оскільки як у Сполучених Штатах, так і в Європі, деякі чиновники вважають, що конфлікт заходить у глухий кут без чіткого військового результату.

Напружені фінанси урядів-донорів, а також великі вибори у 2024 році в Сполучених Штатах і до Європейського парламенту додають невизначеності. Але солідарність з Києвом переважатиме у 2024 році хоча б тому, що в Європи та США немає особливого вибору – і тому, що для союзників це інвестиція з високою прибутковістю, пише агентство.

За оцінками Кільського інституту світової економіки, який відстежує всі форми підтримки України, міжнародні донори вже надали близько 230 мільярдів євро допомоги до липня. Майже половину цієї суми пообіцяли європейські країни та інституції Європейського Союзу, і близько 50% цієї суми було прямим фінансуванням фіскальних потреб уряду. Сполучені Штати внесли близько 70 мільярдів євро. Дві третини з них становила військова допомога. У найближчі роки знадобиться більше, незалежно від того, чи затягнеться війна, чи почнеться відбудова України.

допомога Україні
Розмір фінансової допомоги Україні від союзників станом на 31 липня у вигляді частки від ВВП. Графіка Reuters

Проте міцність солідарності союзників із Києвом буде перевірена у 2024 році президентськими виборами в США та напругою в Європі щодо того, як поводитися з Володимиром Путіним. У Конгресі США допомога Україні є предметом політичної боротьби і торгів. Можливість другого президентства Дональда Трампа в листопаді підвищує ризик, що її можуть взагалі скасувати. У Європі союзник Путіна став прем’єр-міністром Словаччини, приєднавшись до угорського Віктора Орбана в невеликій групі європейських лідерів, які виступають за припинення санкцій проти Росії та початок діалогу з Путіним, зазначає Reuters.

Незважаючи на ці політичні небезпеки, допомога продовжуватиме надходити. Союзники України вже бачать результати своїх дій. Міжнародний валютний фонд нещодавно привітав показники країни та підвищив її перспективи зростання на 2023 рік з 1%-3% до 4,5%. Інфляція впала до 5,3% на рік – менше, ніж у багатьох країнах ЄС – несподіваний подвиг для країни, яка перебуває у стані війни. Національний банк уже планує послабити валютний контроль, і валютні резерви, що становлять майже 40 мільярдів доларів, досягли рекордного рівня.

Розмірковуючи про наслідки припинення чи навіть суттєвого скорочення своєї допомоги Україні, західні уряди, ймовірно, оцінять ціну альтернативи – поразки солдатів Володимира Зеленського. І повинні при цьому пам`ятати, що попри всі мільярди євро допомоги, солідарність з Києвом обійшлася їм дуже дешево. Європейські інституції наразі виділяли приблизно 0,5% річного ВВП ЄС – розподілених протягом кількох років – а Сполучені Штати – лише 0,3%. Це невелика ціна за те, щоб протистояти Путіну, резюмує Reuters.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що країни НАТО підтвердили свою непохитну підтримку України і майбутнє членство в альянсі

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *