Війна в Україні: головні новини станом на 668 день повномасштабного російського вторгнення

Українські повітряні сили збили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 на південному фронті в п'ятницю
Українські війська збили три російські бомбардувальники, в Росії погрожують вжити заходів у відповідь, якщо США конфіскують заморожені російські активи. Фото - glavred.net

Як повідомляє «Kreschatic», російські військові нічого не згадували про інцидент. Але російські блогери визнали втрату, а аналітики припустили, що, ймовірно, використовувалися надані США ракети Patriot.

Росія може розірвати дипломатичні відносини зі США, якщо Вашингтон конфіскує російські активи, повідомило у п’ятницю російське інформаційне агентство «Інтерфакс» із посиланням на заступника міністра закордонних справ Сергія Рябкова. У Кремлі заявили, що Росія ніколи не залишить у спокої жодну країну, яка захопила її активи, додавши, що вона подивиться, які західні активи вона може захопити у відповідь, якщо це станеться. Ці коментарі прозвучали на тлі пропозицій деяких західних політиків передати Україні заморожені російські активи на 300 мільярдів доларів.

Росія готова швидко відповісти тим же на розміщення Вашингтоном ракет малої та середньої дальності в Європі та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, сказав Рябков. Окремо заступник міністра закордонних справ сказав, що Москва і Вашингтон все ще ведуть делікатні переговори щодо обміну полоненими, але звинуватив американську сторону у витоку деталей у ЗМІ.

Уряд Нідерландів відправить в Україну 18 літаків F-16, повідомив у п’ятницю Володимир Зеленський після розмови з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

атака дронів
Пошкодження багатоповерхового житлового будинку після потрапляння російського безпілотника в Києві. Фото – ДСНС

Поліція заарештувала високопоставленого чиновника міністерства оборони України, якого підозрюють у розтраті 1,5 мільярда гривень для закупівлі артилерійських снарядів, які вкрай необхідні у війні проти Росії. Прокуратура заявила в п’ятницю, що чиновник, особу якого вони не розкрили, розробив систему, за якою він купував артилерійські снаряди за завищеними цінами. Останніми місяцями в Україні виникла низка корупційних скандалів, зокрема кілька в міністерстві оборони.

США заявили, що накладуть санкції на іноземні банки, які підтримували війну Росії в Україні, у новій спробі здійснити економічний тиск на Москву, коли вона диверсифікується із заходу до Китаю.

Кремль звинуватив Wall Street Journal у публікації «кримінального чтива» після того, як видання повідомило, що загибель найманця Євгена Пригожина в авіакатастрофі була організована Миколою Патрушевим.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський відвідав Київ у п’ятницю, щоб представити пакет допомоги Україні під час свого першого офіційного закордонного візиту, повідомив речник міністерства.

Президент Росії Володимир Путін провів телефонну розмову з президентом Палестини Махмудом Аббасом у п’ятницю, щоб обговорити шляхи деескалації конфлікту в Газі, а також зусилля з надання гуманітарної допомоги, повідомили в Кремлі.

Відомий російський письменник Борис Акунін, якого Москва оголосила терористом і який став об’єктом кримінального розслідування цього тижня, каже, що боїться, що цей крок є сигналом про нову віху в історії країни під керівництвом російського президента. Письменник, який живе в еміграції, сказав AFP: «Режим Путіна явно вирішив зробити дуже важливий новий крок на своєму шляху від поліцейської, автократичної держави до тоталітарної».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 667 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *