Війна в Україні: головні новини станом на 674 день повномасштабного російського вторгнення

Балкер під прапором Панами, який прямував до порту річки Дунай для завантаження зерна, натрапив на російську міну в Чорному морі, було поранено два члени екіпажу. Інцидент, який стався в середу, став ще одним випадком зіткнення цивільного судна з вибухівкою в Чорному морі
Балкер потрапив на російську міну в Чорному морі, Зеленський подякував США за останній пакет зброї на тлі невизначеності щодо майбутньої допомоги. Фото - nikvesti.com

Як повідомляє «Kreschatic», президент України Володимир Зеленський подякував США за надання останнього пакету зброї, який залишився для України в рамках існуючого дозволу, на тлі невизначеності навколо подальшої допомоги Києву. «Щоб захистити свободу та безпеку не лише в Україні та Європі, а й у Сполучених Штатах, ми маємо продовжувати реагувати на триваючу російську агресію», – зазначив він у соцмережах.

Московський суд засудив двох чоловіків до кількох років позбавлення волі за участь у декламації віршів проти війни в Україні під час антимобілізаційної акції минулого року. 33-річний Артем Камардін отримав сім років ув’язнення за декламування вірша, а 23-річний Єгор Штовба отримав п’ять з половиною років за участь у акції протесту.

У Десантно-штурмових військах України заявили, що троє військовослужбовців, які були захоплені та розстріляні російськими військами цього місяця, були членами 82-ї десантно-штурмової бригади. Росія ще не прокоментувала це звинувачення, друге звинувачення у вбивстві військовополонених, висунуте проти неї цього місяця українською прокуратурою.

Самопроголошений президент Білорусі відвідав зустріч з дітьми, привезеними з контрольованих Росією районів України, відкрито кидаючи виклик міжнародному обуренню через причетність його країни до депортації Москвою українських дітей. Виступаючи на заході з нагоди приїзду нової групи українських дітей напередодні новорічних свят, президент Олександр Лукашенко пообіцяв «обійняти цих дітей, привезти їх до нашого дому, зігріти і зробити їхнє дитинство щасливішим».

Розслідування, проведене агентством Associated Press, показало, що російська окупаційна влада значно й навмисно занижувала кількість загиблих після повені, яка послідувала за підривом Каховської ГЕС в червні. Росія заявила, що на контрольованій нею території потонули 59 осіб. Але AP визначила, що їх кількість становить щонайменше 200-300 лише в одному місті.

Каховська ГЕС
Наслідки підриву Каховської ГЕС. Фото – slovoidilo.ua

Україна та Угорщина готують найближчим часом зустріч Зеленського та прем’єр-міністра Віктора Орбана, заявив глава Адміністрації президента України на тлі останніх кроків Угорщини, які зіпсували відносини. Андрій Єрмак в ефірі Х заявив, що мав «продуктивну телефонну розмову» з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, і вони також обговорили прогрес України на шляху до євроінтеграції.

Зеленський сказав, що український альтернативний Чорноморський експортний коридор, запроваджений після того, як Росія вийшла з угоди за посередництва ООН щодо гарантування безпечного транспортування українського зерна в липні, наразі відправив 12 мільйонів тонн вантажу. У своєму нічному відеозверненні він додав, що коридор дав «особливо значні результати за грудень, і це відчувається на рівні всієї нашої економіки».

Зеленський повідомив, що під час телефонної розмови з Папою Франциском обговорив формулу миру в Україні. «Понад 80 країн вже залучені до цього процесу на рівні своїх представників. І їх буде більше», – сказав Зеленський у дописі на X.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 673 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *