Війна в Україні: головні новини станом на 689 день повномасштабного російського вторгнення

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак у п’ятницю під час візиту до Києва взяв на себе зобов’язання виділити 2,5 мільярда фунтів стерлінгів на оборону України та пообіцяв, що Велика Британія не похитнеться в той час, коли військова допомога від США призупинена
Лондон і Київ під час візиту Ріші Сунака підписали новий договір про безпеку. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Сунак зустрівся з президентом країни Володимиром Зеленським, тепло його обійняв і виступив у парламенті України, Верховній Раді. Лідери двох країн провели переговори та підписали новий британсько-український договір про безпеку. Він гарантує, що Сполучене Королівство надасть «швидку та постійну» допомогу, якщо Росія знову нападе на Україну.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що найближчими днями відвідає Київ. Варшава є одним із ключових союзників України у війні проти Росії, але відносини між двома країнами стали напруженими минулого року під час правління попередника Туска Матеуша Моравецького.

Зеленський сказав, що зараз він більш впевнений, ніж минулого місяця, що його країна отримає нову фінансову допомогу від США. Але у Вашингтоні не було жодних ознак того, що Конгрес схвалить пакет допомоги, запропонований Білим домом, найближчим часом. «Я дивлюся на це з більшим позитивом, ніж у грудні», — сказав Зеленський на прес-конференції в Києві.

Глава ГУР України Кирило Буданов заявив, що атаки Києва на анексований Росією Крим посиляться, додавши, що економіка Москви виявилася напрочуд стійкою, незважаючи на санкції. «У 2023 році відбулися перші українські вторгнення в тимчасово окупований Крим», — сказав 38-річний Буданов в інтерв’ю французькій щоденній газеті Le Monde, опублікованому в п’ятницю. «І це лише початок».

Кирило Буданов
Фото – gur.gov.ua

Командувач сухопутних сил України сказав Reuters, що Києву потрібна більше військових літаків для його військових зусиль, таких як штурмовики США A-10 для підтримки піхоти, а також літаки, які можуть стріляти крилатими ракетами великої дальності. «Я б говорив про А-10 як варіант, якщо їх нам дадуть… це не нова машина, але надійна, яка зарекомендувала себе в багатьох війнах, і яка має широкий спектр озброєння для знищення цілей на землі і для допомоги піхоті», – зазначив генерал-полковник Олександр Сирський.

Росія назвала іноземним агентом письменника в еміграції Бориса Акуніна, який виступав проти війни Москви в Україні. Після початку повномасштабного наступу на Україну в лютому 2022 року Кремль посилив придушення інакомислення та націлився на мистецтво, а книги авторів, які критикують Москву, зникли з книжкових магазинів. Акунін — псевдонім письменника грузинського походження Григорія Чхартішвілі.

Проросійські сепаратисти Придністров’я Молдови звинуватили центральну владу у навчанні українських солдат для нападів на установи та лідерів регіону. Проєвропейський уряд Молдови, який засуджує війну Росії в Україні, негайно спростував ці звинувачення.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 688 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *