Війна в Україні: головні новини станом на 693 день повномасштабного російського вторгнення

Щонайменше 17 людей отримали поранення внаслідок удару Росії двома ракетами С-300 по українському Харкову у вівторок увечері, повідомив губернатор області Олег Синєгубов. Житлові будинки зруйновані, військових об'єктів у районі немає, повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов
Російські ракети влучили в цивільні будівлі в Харкові. Фото - Харківська ОВА

Як повідомляє «Kreschatic», раніше влада Харківської області закликала жителів понад двох десятків прифронтових сіл евакуюватися через посилення російських обстрілів.

Еммануель Макрон заявив, що приїде в Україну в лютому, щоб завершити угоду про двосторонні гарантіі безпеки, згідно з якою Франція постачатиме більш досконалу зброю, включаючи крилаті ракети великої дальності. Президент Франції заявив, що найближчими тижнями буде доставлено близько 40 ракет великої дальності Scalp і сотні бомб. «Ми не можемо дозволити Росії перемогти, і ми не повинні цього робити».

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявила, що Європа повинна продовжувати підтримувати Київ. «Ми повинні продовжувати посилювати їхній опір. Українцям потрібне передбачуване фінансування протягом 2024 року і далі».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Захід повинен продемонструвати єдність і закликав до більшої підтримки України, щоб гарантувати, що Росія не переможе. У своїй промові в Давосі Зеленський заявив, що через побоювання Заходу щодо ескалації Київ втратив час у боротьбі з Росією.

Зеленський в Давосі
Фото – president.gov.ua

Міністр закордонних справ Північної Кореї Чхо Сон Хуей провів у Кремлі переговори з президентом Росії Володимиром Путіним і його міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Сполучені Штати та їхні союзники засудили постачання північнокорейських ракет Росії для використання проти України, що є порушенням міжнародного права.

Прикордонна влада України повідомила, що польські водії вантажівок, які блокували три пункти пропуску на польсько-українському кордоні, зняли всі блокування, дозволивши вільний рух. Міністр інфраструктури Польщі заявив, що автоперевізники призупинять свій протест до 1 березня для підписання угоди з урядом.

Французька компанія TotalEnergies заявила, що послалася на форс-мажор через інвестиції в російський проект зрідженого природного газу Arctic LNG 2, який перебуває під антивоєнними санкціями. Війна Путіна проти України змусила світові енергетичні компанії списати мільярди доларів і залишити Росію. Форс-мажор дозволяє компаніям відмовлятися від договірних зобов’язань, коли існують фактори, які не залежать від них.

Верховна Рада ухвалила закон про створення електронного реєстру для мобілізаційних цілей, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що «неможливо» забрати у Росії військові досягнення, які вона має в Україні.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що «якщо ми хочемо допомогти Україні, що, на мою думку, нам потрібно зробити, ми повинні зробити це таким чином, щоб не завдати шкоди бюджету ЄС». В той же час щонайменше 120 євродепутатів підписали петицію про призупинення права голосу Угорщини через перешкоджання Орбаном процесам в ЄС, включаючи схвалення допомоги Україні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 692 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *