Війна в Україні: головні новини станом на 694 день повномасштабного російського вторгнення

Джо Байден зібрав лідерів Конгресу в Білому домі, щоб вимагати від них затвердити нарешті допомогу Україні, після чого лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл і його колега від Демократичної партії, лідер більшості Чак Шумер, висловлювали оптимізм щодо можливого голосування наступного тижня. Спікер Палати представників Майк Джонсон натомість наполягав на тому, щоб Байден посилив заходи безпеки на кордоні між США та Мексикою.
Спікер Палати представників Майк Джонсон біля західного крила Білого дому у Вашингтоні, середа, 17 січня 2024 р., після зустрічі з президентом Джо Байденом. Фото - thehill.com

Українські безпілотники були запущені в Московську та Ленінградську області вранці в четвер, повідомило Міноборони Росії, стверджуючи, що всі вони були перехоплені.

Як повідомляє «Kreschatic», російські ракети в середу вдарили по Чугуєву в Харківській області, вбили одну людину та пошкодили навчальний заклад, повідомив губернатор області Олег Синєгубов та військові. Всього було два удари, загинула жінка, яка працювала на ТЕЦ. Ще одна людина постраждала. У вівторок дві російські ракети вдарили по житловому району Харкова, поранено 17 людей.

Президент України Володимир Зеленський закликав Україну та її народ продемонструвати ініціативу у війні, щоб зміцнити міжнародну підтримку.

Після повернення додому зі Всесвітнього економічного форуму в Давосі Зеленський у своєму нічному відеозверненні сказав:

Україні потрібна амбітна та проактивна перспектива, щоб ініціатива була в нашій країні, а не за ворогом, щоб кінець війни залежав від українських дій. Світ підтримує тих, хто має певну перспективу. І це фундаментальне завдання – зберегти ініціативу, щоб ми мали можливість стати сильнішими.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що пріоритетом на 2024 рік є завоювання переваги в повітрі. «У 2024 році, звичайно, пріоритетом є скинути Росію з неба», — сказав Кулеба на Всесвітньому економічному форумі.

Високопоставлений військовий офіцер НАТО сказав, що війна в Україні може «визначити долю світу», і західні армії та політичні лідери повинні кардинально змінити спосіб, у який вони допомагають Києву воювати з Росією. Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер також заявив на зустрічі старших офіцерів НАТО в Брюсселі, що за обґрунтуванням війни Путіна стоїть страх перед демократією.

війна в україні
Фото – president.gov.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не думає, що припинення вогню в Україні близьке, але він може бачити майбутнє, де Україна міцно стоїть на своїх ногах. Блінкен мав розмову із засновником WEF Клаусом Швабом і коментатором Томасом Фрідманом у Давосі.

Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон заявив делегатам Всесвітнього економічного форуму в Давосі, що є вагомі аргументи для використання заморожених російських активів для допомоги у відбудові України.

Бельгія не виступає проти конфіскації заморожених активів російського центрального банку на суму 280 мільярдів євро, але, за словами прем’єр-міністра Александра Де Кроо, потрібен чіткий механізм, наприклад використання активів як застави для України.

Глава ЄС Урсула фон дер Ляєн заявила, що «впевнена» в тому, що Угорщина скасує вето на пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на саміті через два тижні. Правий прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан – найближчий союзник Росії в ЄС – у грудні відмовився підписати допомогу.

Німеччина поставила в Україну військові вантажі, зокрема боєприпаси для танків Leopard 1, бронетранспортерів, ракет, безпілотників і шоломів. Він також включає 16 вантажівок-цистерн Zetros, вісім бронетранспортерів, 50 мобільних супутникових терміналів, 25 розвідувальних безпілотників Heidrun і 1840 шоломів.

За 10 місяців 2023 року, незважаючи на санкції проти Москви, західні компанії поставили в Росію найважливіших комплектуючих на суму $2,9 млрд, повідомили в Офісі президента України.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 693 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *