Війна в Україні: головні новини станом на 709 день повномасштабного російського вторгнення

Найвищий суд Організації Об’єднаних Націй у п’ятницю ухвалить рішення про те, чи може справа України щодо звинувачення Росії в порушенні міжнародного права розглядатись далі
Ще один російський військовий корабель затопили українські морські безпілотники біля Криму. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Київ стверджує, що Росія порушила Конвенцію про геноцид 1948 року, заявивши, що вторгнення було необхідне, щоб зупинити ймовірний геноцид російськомовних на сході України. Вона передала справу до Міжнародного суду (ICJ) через кілька днів після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Під час слухань у вересні минулого року адвокати Москви закликали суддів відхилити справу, заявивши, що юридичні аргументи Києва були помилковими, а суд не мав належної юрисдикції. У березні 2022 року суд уже ухвалив надзвичайні заходи у цій справі, зобов’язавши Росію негайно припинити військові операції в Україні.

Лідери ЄС переконали Віктора Орбана схвалити пакет допомоги Києву на суму 50 мільярдів євро, на який він наклав вето на грудневому саміті, дозволивши досягти одностайної згоди. На тлі гніву європейських лідерів прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив: «Ніхто не може шантажувати 26 країн ЄС. Наші цінності не продавалися». Дональд Туск, польський прем’єр-міністр, який сказав, що «не має нічого хорошого» сказати прем’єр-міністру Угорщини, попередив, що не буде винагороди для Орбана чи будь-кого, хто намагався вимагати «гнилих компромісів».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що вдячний лідерам ЄС за домовленість про довгострокову фінансову допомогу, але також закликав їх посилити військову допомогу. “Дуже важливо, що рішення ухвалили всі 27 лідерів, що ще раз доводить міцну єдність ЄС”, – додав він.

Українські війська потопили російський військовий корабель поблизу окупованого Криму під час складної нічної атаки кількох морських безпілотників, продемонструвавши розширення влади Києва в Чорному морі. Українська військова розвідка опублікувала відео, на якому кілька морських безпілотників атакують російський корвет «Івановець» і завершується трьома драматичними кадрами, на яких він крениться, вибухає та занурюється у воду. Україна заявила, що човен потоплено, як і провідні російські військові блогери. Через кілька годин західні офіційні особи заявили, що, на їхню думку, військовий корабель було знищено під час атаки з використанням безпілотних літальних апаратів дальньої дії. У Росії інцидент не коментували.

Залужний
Валерій Залужний. Фото – unian.ua

Головнокомандувач армії України Валерій Залужний виклав набір пріоритетів для України та назвав виклики, які заважають військовим зусиллям країни, у статті, опублікованій у четвер після повідомлень про те, що його можуть звільнити з посади. Залужний сказав: «Ми повинні миритися зі скороченням військової підтримки з боку ключових союзників, борючись з їхньою власною політичною напруженістю», але не згадав про розрив із Зеленським або можливість його відходу з посади в матеріалі, опублікованому CNN. Він також сказав, що Україні необхідно знайти нові шляхи та можливості, щоб отримати перевагу над Росією, оскільки повномасштабна війна наближається до третього року. Американське видання повідомило, що Залужний написав статтю до «очікуваного оголошення про його звільнення». Раніше CNN посилалося на джерело, яке повідомляло, що Зеленський мав намір оголосити про звільнення Залужного протягом кількох днів, що стане найбільшим струсом української армії під час повномасштабного вторгнення Росії. Раніше президент заявляв, що рішення про звільнення Залужного «на сьогодні» немає і закликав не політизувати це питання.

Сенат США наступного тижня проведе важливе пробне голосування щодо законодавства, яке поєднує нову політику на південному кордоні з військовою допомогою для України та інших американських союзників. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що в середу він розпочне тестове голосування щодо пакету національної безпеки. Однак майбутнє законопроекту залишається невизначеним.

За даними Міністерства оборони Великої Британії, Національна гвардія Росії, також відома як Росгвардія, включає три колишні штурмові загони Вагнера у свій перший добровольчий корпус. У Міноборони повідомили, що президент Росії Володимир Путін 25 грудня минулого року підписав закон, який дозволяє Національній гвардії Росії створювати власні добровольчі формування. Росгвардію часто називають «приватною армією Путіна».

Делегація Північної Кореї відвідає нижню палату російського парламенту 13 лютого, повідомило в четвер державне інформаційне агентство РІА з посиланням на депутата від Комуністичної партії. Як повідомляє Reuters, депутат Казбек Тайсаєв також повідомив, що російська парламентська делегація планує відвідати Північну Корею в березні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 708 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *