Війна в Україні: головні новини станом на 745 день повномасштабного російського вторгнення

Російські збройні сили та пов’язані з ними групи систематично застосовують тортури на окупованих територіях України, що свідчить про «навмисну політику», заявив експерт ООН
Росіяни на окупованих територіях України використовують тортури як «політику», каже експерт ООН. Фото - Youtube

Як повідомляє «Kreschatic», Еліс Джил Едвардс у п’ятницю заявила, що зробила такий висновок після візиту в Україну у вересні, пише Guardian. Едвардс, спеціальний доповідач ООН з питань тортур, сказала, що українська прокуратура повідомила їй, що війна в Україні вже призвела до близько 103 000 відкритих справ, пов’язаних із військовими злочинами та злочинами проти людяності, з яких 90% зареєстровано як справи про тортури.

Двоє людей загинули і 26 отримали поранення внаслідок ракетного обстрілу Росією міста Суми, повідомили в обласній адміністрації в п’ятницю. «Пошкоджено приміщення школи, центральної міської лікарні, обласного центру екстреної медичної допомоги та водоканалу», – йдеться у повідомленні у Facebook.

Двоє людей загинули внаслідок атак українських безпілотників у Бєлгородській області Росії, повідомив губернатор. Третя людина отримала важкі поранення, повідомив В’ячеслав Гладков у Telegram.

Троє людей загинули внаслідок обстрілів з боку Росії в Харківській області України, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Близько 18 населених пунктів області постраждали від російської артилерії та мінометів, загинули 64-річна жінка, 58-річний чоловік і 40-річна жінка.

Туреччина готова провести саміт між Україною та Росією для припинення війни, заявив у п’ятницю президент Реджеп Таїп Ердоган після переговорів з Володимиром Зеленським у Стамбулі. За словами сторін, вони обговорили розвиток українсько-російської війни, безпеку судноплавства в Чорному морі, включаючи недіючу зернову угоду, а також співпрацю в оборонній промисловості. Поїздка відбулася перед очікуваним візитом російського президента Володимира Путіна після виборів у Росії 15-17 березня.

війна в Україні
Володимир Зеленський під час зустрічі з Реджепом Таїпом Ердоганом. Фото – president.gov.ua

У Стамбулі Зеленський заявив, що Росію не запросять на перший мирний саміт, який має відбутися у Швейцарії найближчими місяцями, але представника Росії можуть запросити на наступну зустріч після того, як з українськими союзниками буде узгоджено дорожню карту миру.

Рада керуючих 35 країн Міжнародного агентства з атомної енергії прийняла резолюцію пізно ввечері в четвер, засуджуючи окупацію Росією найбільшої атомної електростанції в Європі та висловлюючи «серйозне занепокоєння» браком персоналу та обслуговування через два роки після її захоплення.

Ініціатива Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України вже зібрала «достатньо грошей, щоб купити першу партію з 300 000 артилерійських снарядів», заявив чеський прем’єр-міністр Петр Фіала.

У Києві китайська делегація зустрілася з главою офісу Зеленського Андрієм Єрмаком, який провів переговори з делегацією на чолі зі спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії Лі Хуеєм.

Прем’єр-міністр Латвії порівняв Росію з непередбачуваним «алкоголіком» під час дискусії про загрози безпеці з боку Москви. Евіка Сіліна заявила в п’ятницю, що Латвія – колишня радянська республіка – «посилює військовий потенціал» на своєму східному кордоні з Росією. «Ми живемо поруч із сусідом, який, можна сказати, схожий на алкоголіка чи наркомана, дії якого ми не можемо передбачити», — сказала вона Латвійському радіо.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 744 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *