Війна в Україні: головні новини станом на 776 день повномасштабного російського вторгнення

Російські ракетні обстріли вбили чотирьох людей і ще щонайменше вісім отримали поранення в місті Запоріжжя протягом другого дня смертоносних обстрілів регіону
Щонайменше четверо людей загинуло за другий день російських атак на Запорізьку область. Фото - Запорізька обласна прокуратура

Як повідомляє «Kreschatic», про це заявив губернатор Іван Федоров. За словами влади, пошкоджено сім житлових будинків і промислову будівлю, а також медичні та освітні установи. Прокуратура оприлюднила зображення, на яких видно автомобіль, похований під уламками, а також обваленими бетонними та залізними стовпами. Ще троє людей у Пологівському районі отримали поранення, повідомив Федоров у соцмережах.

Чотири керовані бомби влучили в місто Білопілля в Сумській області на півночі України, убивши жінку, повідомила влада. Ще щонайменше троє людей отримали поранення в результаті атаки, в результаті якої були пошкоджені магазини і будівля міськради.

За останні тижні Росія вразила до 80% звичайних електростанцій України та більше половини гідроелектростанцій, заявив міністр енергетики України. «Це найбільша атака на енергетичний сектор України» з початку війни, сказав Герман Галущенко, додавши, що він підозрює, що Росія модифікувала свою зброю, щоб тепер використовувати вибухові дрони та ракети іранського типу, які завдають більше шкоди.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрінеться з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у вівторок під час поїздки до Вашингтона, яка передбачає натиск на законодавців у Конгресі щодо ухвалення пакету військової допомоги Україні. Кемерон заявив, що закликатиме спікера Палати представників Республіканської партії Майка Джонсона ухвалити пакет на 60 мільярдів доларів, який він відкладав місяцями. Колишній держсекретар США Майк Помпео додав свій голос у понеділок до зростаючих закликів відомих республіканців прийняти пакет після того, як деякі члени партії звинуватили противників допомоги в тому, що вони піддалися російській пропаганді.

війна в Україні
Девід Кемерон. Фото – Reuters

Росія і Китай продовжуватимуть співпрацю в боротьбі з тероризмом, у тому числі через багатосторонні механізми, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у Пекіні після переговорів з главою МЗС КНР Ван І. “Дякую китайській стороні за співчуття у зв’язку з терактом у Московській області 22 березня цього року, за підтримку боротьби Росії з тероризмом”, – цитують Лаврова російські інформагентства.

Міністр закордонних справ Франції заявив, що розмова з Росією більше не відповідає «інтересам» Парижа після того, як під час рідкісної телефонної розмови про смертоносну атаку на московський концертний зал минулого місяця з’явилися різні офіційні твердження. Стефан Сежурне заявив мовникам France24 і RFI, що твердження російських чиновників були «брехнею».

Міністр фінансів США пригрозив санкціями китайським банкам, які підтримують військовий потенціал Росії. Завершуючи чотири дні переговорів з Китаєм, Джанет Йеллен сказала, що «будь-які банки, які сприяють значним трансакціям, які спрямовують товари військового або подвійного призначення на оборонно-промислову базу Росії, наражають себе на ризик санкцій США».

У Кремлі попередили, що запланована військова присутність Німеччини в Литві призведе до ескалації напруженості. Військовий альянс НАТО і член ЄС Литва, яка межує з Росією та її союзником Білоруссю, раніше заявила, що частково фінансуватиме постійне розміщення 5000 німецьких військ з 2027 року.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 775 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *