Росія змінила тактику масованих ударів по Україні – CNN

Війська Росії в останні тижні почали використовувати нову тактику ударів по енергетичних об'єктах України, повідомив телеканал CNN. Якщо раніше атаки були розрізнені, то тепер стали більш точними та концентрованими
Вид з висоти зруйнованого машинного залу Трипільської ТЕС після ракетного обстрілу 11 квітня 2024 року. Фото - CNN

«Їхня тактика змінилася — на жаль, не на краще для нас», — заявила заступник міністра енергетики України Світлана Грінчук CNN. За її словами, внаслідок масованих російських атак «майже всі наші річні зусилля щодо відновлення та ремонту було зруйновано за кілька днів».

Як інформує «Kreschatic», Росія почала застосовувати нову тактику 22 березня під час одного із наймасовіших ударів по Україні, повідомив директор київського Центру досліджень енергетичної промисловості (EIRC) Олександр Харченко.

Нова стратегія полягає в масованих ракетних ударах по конкретних цілях, коли велика кількість ракет і безпілотників одночасно спрямована на дуже обмежену кількість цілей.

– сказав він.

У ДТЕК — найбільшій генеруючій компанії України — кажуть, що Росія відмовилася від атак по українських системах передачі електроенергії і з кінця березня завдає масованих ударів по енергетичній інфраструктурі.

На жаль, противник удосконалив свою тактику та використовує високоточну зброю. Внаслідок цього його руйнівна ефективність значно зросла порівняно з 2023 роком.

– сказав генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

масований обстріл
Робітники перевіряють трансформатор, який постраждав від російського ракетного обстрілу на електростанції ДТЕК. Фото – CNN

CNN нагадує, що раніше Росія завдавала ударів по енергетичних об’єктах напередодні зими, але зараз почала атаки навесні. Телеканал наводить дві можливі причини, чому РФ чекала весни: по-перше, їй потрібен був час, щоб наростити кількість озброєнь і отримати необхідні розвіддані, а по-друге, Росія могла чекати, поки електростанції України будуть менше захищені засобами ППО.

Війська РФ 22 березня завдали по Україні одного з найбільших ударів, який торкнувся щонайменше десяти регіонів країни. Тоді без електрики на короткий час залишилося більше мільйона домогосподарств. Після цієї атаки Росія почала завдавати ударів по українським електростанціям по всій країні. Як писала газета Financial Times, Росія, ймовірно, стала обирати як цілі електростанції в менш захищених регіонах.

Минулого тижня, 11 квітня, Росія повністю знищила Трипільську ТЕС — найбільшу станцію Київської області. У компанії «Центренерго», яка управляла ТЕС, повідомили, що залишилися без усіх об’єктів генерації електроенергії. Тоді ж у ДТЕК заявили, що під удар потрапили дві електростанції, а всього в результаті російських ударів зруйновано близько 80% електрогенеруючих об’єктів компанії.

Путін заявив у квітні, що Росія з «гуманітарних міркувань» не завдавала ударів по енергетичних об’єктах узимку, але «була змушена» відповісти на удари по російських енергооб’єктах з боку України.

Також раніше ми писали про масований обстріл України 11 квітня: війська РФ атакували об’єкти енергетичної інфраструктури у п`яти областях

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати