Війна в Україні: головні новини станом на 796 день повномасштабного російського вторгнення

Українські війська здійснили тактичний відхід на захід від сіл Бердичі, Семенівка та Новомихайлівка на східному фронті війни, повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський
«Складна, але не катастрофічна» ситуація, оскільки росіяни прагнуть досягти здобутків перед тим, як надійде допомога США. Фото – rbc.ua

Найскладніша ситуація на Покровському та Кураховому напрямках, де тривають запеклі бої.

– сказав Сирський. Він також зазначив, що становище України на полі бою погіршилося. «На окремих ділянках противник мав тактичний успіх, а на окремих ділянках нашим військам вдалося поліпшити тактичне положення».

Як повідомляє «Kreschatic», це відбувається в той момент, коли Росія консолідувала нещодавні досягнення на полі бою та намагається прорвати українські оборонні лінії до прибуття нової військової допомоги США. Українські військові назвали ситуацію на фронті на Донбасі «дуже складною», але «не критичною і не катастрофічною».

Незважаючи на ці події, американський аналітичний центр Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що Росія навряд чи досягне значних успіхів на захід від Авдіївки в короткостроковій перспективі. Оскільки Сирський заявив, що на фронт надсилаються оновлені українські підрозділи, це в поєднанні з додатковим озброєнням «змусить російське командування або визнати, що найближчим часом ширше чи глибше проникнення є малоймовірним, або направити додаткові резерви в цей район», — заявила ISW.

Були непідтверджені дані про те, що українські військові завдали удару по російському підрозділу ППО на мисі Тарханкут, що на західному узбережжі окупованого Криму. Були використані ракети великої дальності Atacms, поставлені цього місяця США, повідомляють Telegram-канали. Повідомлялось також про вибухи в місті Джанкой на півночі Криму після попередньої атаки там на аеродром.

Вранці в неділю російські безпілотники влучили в готель у Миколаєві, повідомив губернатор області Віталій Кім. Також постраждала теплоцентраль.

Президент України Володимир Зеленський заявив у неділю: «Ми все ще чекаємо на поставки, які обіцяли Україні. Ми очікуємо тих обсягів і масштабів, які можуть змінити ситуацію на полі бою в інтересах України».

війна в Україні
Фото – president.gov.ua

Після розмови з лідером меншості в Палаті представників США Хакімом Джеффрісом про американську допомогу, затверджену минулого тижня, Зеленський сказав: «У моїй розмові з паном Джеффрісом я підкреслив, що системи Patriot потрібні, і якомога швидше».

Про вступ до Євросоюзу Зеленський заявив, що Україна виконала всі умови для початку переговорів про вступ, «і тепер ЄС має виконати свої зобов’язання». З приводу вступу до військового альянсу НАТО Зеленський сказав, що кожна країна, яка поділяє спільні цінності та готова їх захищати, «заслуговує на запрошення до альянсу».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 792 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати