Війна в Україні: головні новини станом на 805 день повномасштабного російського вторгнення

Служба безпеки України (СБУ) заявила про викриття агентурної мережі ФСБ Росії, яка також мала намір вбити керівника військової розвідки України Кирила Буданова та голову СБУ Василя Малюка
Двох українських силовиків затримали за планування замаху на вбивство президента України Володимира Зеленського. Фото - СБУ

Як повідомляє «Kreschatic», у планах було знайти когось із президентського оточення для захоплення та вбивства Зеленського, повідомили в СБУ. Убити Буданова та інших силовиків планувалось ракетним ударом, безпілотниками-камікадзе, потім ще один ракетний удар планувався, щоб знищити докази безпілотників.

СБУ назвала трьох співробітників ФСБ, які брали участь у операції: Максима Мішустіна, Дмитра Перліна та Олексія Корнєва. У перехоплених повідомленнях Перлін назвав ракетний обстріл Буданова «великим птахом», а дрон — «маленьким птахом». Він підкреслив: «Порядок – ракета, безпілотник, ракета».

СБУ заявила, що вилучила безпілотники, боєголовки та міни в одного із заарештованих українських ймовірних спільників. Його та інших звинувачують у державній зраді та тероризмі. Одним із підозрюваних агентів був полковник Служби державної охорони України, який таємно зустрічався з Корнєвим до 2022 року в сусідній європейській країні.

Українська прокуратура каже, що дослідила уламки 21 із приблизно 50 північнокорейських балістичних ракет, запущених Росією з кінця грудня по кінець лютого. В офісі головного прокурора Андрія Костіна Reuters повідомили, що відсоток відмов ракет був високим: «Близько половини північнокорейських ракет втратили запрограмовані траєкторії та вибухнули в повітрі; у таких випадках уламки не підбиралися».

північна корея
Україна повідомляла про десятки північнокорейських ракет, використаних Росією у війні. Фото – KCNA

Використання північнокорейських ракет Росією ставить під загрозу майже двадцятирічний консенсус серед постійних членів Ради Безпеки ООН щодо запобігання розширенню Північною Кореєю своїх ядерних програм і програм балістичних ракет. Нещодавно Росія наклала вето на щорічне відновлення моніторингу санкцій ООН щодо Північної Кореї.

Росія постачає очищену нафту до Північної Кореї в обсягах, які, здається, порушують мандати Ради Безпеки, заявив у четвер офіційний представник США, додавши, що США планують нові санкції у відповідь. США продовжуватимуть працювати з іншими країнами, щоб запровадити санкції «проти тих, хто працює над сприянням передачам зброї та нафтопродуктів між Росією та КНДР».

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що готовий обговорювати відправку системи Patriot в Україну після звернення Німеччини до країн-членів ЄС і НАТО. Йоханніс зустрівся з президентом США Джо Байденом у Білому домі у вівторок.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 804 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *