Війна в Україні: головні новини станом на 815 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський попередив, що наступ Росії на північному сході Харківської області цього місяця може бути лише «першою хвилею» з кількох і російські війська можуть націлитися на місто Харків
Наступ Росії на Харківщині може бути лише «першою хвилею», попереджає Зеленський. Фото - Bloomberg

Ми повинні бути тверезими і розуміти, що вони заглиблюються на нашу територію. А не навпаки», – сказав Зеленський у п’ятницю в інтерв’ю AFP, пише Guardian. Російські сили «хочуть атакувати» місто, одне з найбільших в Україні, хоча вони розуміють, що це буде «дуже важко», додав він.

Як повідомляє «Kreschatic», Зеленський заявив, що ситуація в регіоні, де Росія захопила кілька прикордонних сіл, була «контрольована», але «не стабілізована» після того, як Україна надіслала підкріплення. Президент сказав, що російські війська пройшли на 5-10 км уздовж північно-східного кордону, перш ніж їх зупинили українські сили.

У п’ятницю Росія завдала нових ударів по Харкову, внаслідок яких загинули щонайменше троє людей і 28 отримали поранення, повідомив мер міста Ігор Терехов. Губернатор Харківської області Олег Синєгубов повідомив, що російські війська намагаються оточити Вовчанськ, майже безлюдне місто біля кордону. В результаті російських ударів у Вовчанську загинула одна людина.

війна в Україні
Над Харковом здіймається дим після російського бомбардування. Фото – Anadolu

Головнокомандувач армії України Олександр Сирський заявив, що Москва розширила зону бойових дій майже на 70 км, розпочавши наступ у Харківській області. Сирський зазначив, що Росія почала наступ, щоб змусити Україну вкинути в бій додаткові резервні бригади. Він додав, що очікує посилення бойових дій, а українські війська також готуються до оборони на півночі Сумщини.

Володимир Путін заявив, що російські війська, які наступають у Харківській області, створюють «буферну зону» для захисту прикордонних регіонів Росії, але заявив, що захоплення міста Харкова не входить до поточного плану Москви. Російський президент, який зробив ці коментарі на прес-конференції під час державного візиту до Китаю, сказав, що нещодавній наступ на Харківську область був відповіддю на українські обстріли російських прикордонних регіонів, таких як Бєлгород.

Зеленський визнав, що українська армія потребує додаткового контингенту для підняття бойового духу. «Нам потрібно укомплектувати резерви… Велика кількість [бригад] порожня», – сказав президент. Багато українських військових воюють більше двох років без можливості звільнитися. Армія насилу набирає кадри, а бійці виснажуються та зляться через відсутність ротації. «Це потрібно зробити, щоб у хлопців була нормальна ротація. Тоді їх моральний стан покращиться», – сказав Зеленський.

Україна має лише чверть необхідної ППО, сказав Зеленський, і закликав надати більше сотні літаків для протидії російській авіації. «Щоб Росія не мала переваги в повітрі, наш флот повинен мати від 120 до 130 сучасних літаків, щоб захищати небо від 300 [російських] літаків», — сказав він.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила в п’ятницю, що Путін прагне використати загрозу масової міграції як зброю, щоб розділити та послабити Європу. «Наші вороги знають, що міграція — це наша вразливість», — сказала вона. «Мета полягає в тому, щоб унеможливити життя в Україні, щоб був міграційний тиск до Європи, і це те, що вони роблять». Каллас визнала, що деякі країни Європи по різному бачать загрозу поразки України. «Вони не бачать і не вірять, що якщо Україна впаде, Європа буде в небезпеці. Можливо, деякі країни розуміють це, але не вся Європа».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 814 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *